Monday 14 April 2014

Επιστροφή στην Αμμόχωστο & The Famagusta Ecocity Project


Κατ' αρχάς βλέπουμε μια θετική αντίληψη από μεγάλη μερίδα Αμμοχωστιανών, περιλαμβανομένου του νυν δήμαρχου κ. Αλέξη Γαλανού. Περαιτέρω βλέπουμε μια θετική μετάλλαξη της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, όπως την αξιοποίησε το Έργο-The Famagusta Ecocity Project, και όπως το εμπνεύσθηκε και προωθεί η Βάσια Μαρκίδης, την οποία έτυχε να γνωρίσω συντόμως από κοντά στην Πανήγυρι Κοντέας, όπου αντιλήφθηκα το πάθος για εκπλήρωση του οράματός της, για την Αμμόχωστο!

Εν ολίγοις, ο διάλογος, η εν γένει διαβούλευση και η αποδοχή της συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στην προσθήκη εφικτών ιδεών, επιχειρηματολογικά δομημένων, σχετικών με την επιστροφή στην πόλη, είναι καλοδεχούμενες ενέργειες της σύγχρονης εποχής. Τα ευφυολογήματα ότι κάποιες ιδέες ανήκουν στην "σφαίρα της ουτοπίας", ή οι επικλήσεις σε θεολογικές συζητήσεις, αποτελούν ενδείξεις συνδρόμων ανασφάλειας και καταδίωξης.

Επιγραμματικά, ας μην φοβόμαστε τις νέες ιδέες, τους νέους σε πνεύμα και αντίληψη ανθρώπους, αφήνοντας κατά μέρος το status quo, την προσήλωση στα κατεστημένα και την αναχρονιστική αντίληψη περί του modus vivendi, μεταμορφώνοντας σε modus operandi μια διαδραστική συμπεριφορά στην πολυαναμενόμενη ανοικοδόμηση της πόλης.

Εν τέλει, πράγματι το ζήτημα είναι καταρχάς πολιτικό, ας είμαστε όμως στρατηγικά έτοιμοι για την επόμενη ημέρα !

Βλ. αναλυτικότερα στο The Famagusta Ecocity Project

---

Ενημέρωση 4.7.2014

Με τη βοήθεια 35 νεαρών εθελοντών από τις δύο κοινότητες, μια ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, με το όνομα `Imaginary Famagusta`, περπάτησε την προηγούμενη εβδομάδα όλη την επικράτεια της πόλης της Αμμοχώστου, εκτός της περίκλειστης περιοχής, καταγράφοντας πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση της πόλης, στα πλαίσια της δικοινοτικής πρωτοβουλίας `Hands-On-Famagusta`. Οι πληροφορίες που καταγράφηκαν θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν εργαλεία αστικού σχεδιασμού που θα έχουν δυνητικά την ικανότητα να υποστηρίξουν μια συμμετοχική σχεδιαστική διαδικασία για το μέλλον της πόλης της Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

No comments: