Saturday 26 December 2020

Περί πανδημίας κορωναϊού #SARS_CoV_2 και νόσου #COVID19

Περί πανδημίας κορωναϊού #SARS_CoV_2 και νόσου #COVID19


Εβδομαδιαία ενημέρωση κατάστασης-δεδομένων, περιλαμβανομένης καταγραφής απολογισμών αρχής γενομένης 17.03.20, ως ελάχιστος φόρος τιμής-μνημόνευσης θυμάτων #πανδημίας, ακολούθως:
https://vkiliaris.blogspot.com/2020/05/sars-cov-2-covid-19.html

#ΒγαίνουμεΜεΠροσοχή υιοθετώντας #ΝέεςΣυνήθειες
#οΚορωνοϊόςΠαραμονεύει - #ΔεύτεροΚύμα - #ΔενEφησυχάζουμε (v.VΙΙ) Ο πόλεμος ενάντια στον #κορωνοϊό #κορωναϊό συνεχίζεται ...

----------------------------------------------------
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
* = καταστροφικός απολογισμός λόγω, μεταξύ άλλων παραγόντων, πληθυσμιακού μεγέθους.
*? = με ερωτηματικό λόγω ελλείμματος δημοκρατίας και εμπιστοσύνης ως προς την ακρίβεια καταγραφής κρουσμάτων και θυμάτων.
** = #Iris, ένα αυτόματο σύστημα για την κωδικοποίηση πολλαπλών αιτιών θανάτου και για την επιλογή της υποκείμενης (τελικής) αιτίας θανάτου. Βασίζεται στο διεθνές έντυπο πιστοποίησης θανάτου που παρέχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ/WHO) και οι αιτίες θανάτου κωδικοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες Ταξινόμησης των Νοσημάτων (ICD-10).
*** = τροχιά εκθετικής αύξησης: τροχιά είναι το σύνολο των σημείων -θέσεων από τα οποία διέρχεται κατά το χρόνο της κίνησης μίας καταμέτρησης γεγονότων, ήτοι το σύνολο των διαδοχικών θέσεών τους στο χώρο συναρτήσει του χρόνου. Εκθετική αύξηση συμβαίνει όταν ο ρυθμός μεταβολής της τιμής μιας συνάρτησης είναι θετικός και ανάλογος με την τιμή της συνάρτησης, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή της συναρτήσει του χρόνου να είναι μια εκθετική συνάρτηση. Εκθετική απόσβεση παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο, όταν ο ρυθμός μεταβολής είναι αρνητικός.
^ = Οι χώρες όπου έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση/επιπεδοποίηση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων, αντικατοπτρίζοντας τον μειωμένο ή και μηδενικό ρυθμό αύξησης θυμάτων σε ημερήσια βάση.
----------------------------------------------------
Περί πανδημίας κορωναϊού #SARS_CoV_2 και νόσου #COVID19: Εβδομαδιαία ενημέρωση κατάστασης-δεδομένων, περιλαμβανομένης καταγραφής απολογισμών αρχής γενομένης 17 Μαρτίου 2020, ως ελάχιστος φόρος τιμής-μνημόνευσης θυμάτων πανδημίας.

Αξιοποιώντας πρότερη επιστημονική γνώση στη βάση της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης, καθώς και των διεθνών σχέσεων, επιχειρείται εβδομαδιαία αποτίμηση και μονογράφηση των επιπτώσεων της εν λόγω πανδημίας, καθώς και τρόπων θεραπείας ή/και εισηγήσεων θετικοποίησής τους, ως αντίδοτο των παθογενειών της κοινωνίας μας.

Προοίμιο
Η παρούσα πανδημία έχει να μας διδάξει πάρα πολλά, τόσο στην καθημερινή μας επαφή με τον κοινωνικό μας περίγυρο (οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό και γενικότερα των όποιων επαφών κατά την εκπλήρωση των καθημερινών μας αναγκών και επιθυμιών), όσο και στην ημερήσια τήρηση βασικών υγειoνομικών κανόνων και συμπεριφορών. Κατά πόσον αυτές οι διδαχές θα εμπεδωθούν από μια κρίσιμη μάζα, ικανή να την μεταλαμπαδεύσει στην επικοινωνιακή κουλτούρα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, μετουσιωμένες σε μια νέα πραγματικότητα βίου, κοινωνικοποίησης και συμπεριφοράς, αποτελεί το διακύβευμα του παρόντος εγχειρήματος.

Ανασκόπηση γεγονότων:
Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση (ante). Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Αρχικά, υπήρξε βούληση για δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας). Δυστυχώς, όμως, η αρχική ευφορία για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας δεν είχε διάρκεια και αρκετές χώρες έχουν ήδη εισέλθει στη φάση του λεγόμενου 2ου κύματος. Αρκετά κράτη πλέον εφαρμόζουν εθνικά συστήματα κατάταξης σε κατηγορίες επικινδυνότητας των άλλων χωρών, για σκοπούς ελέγχου και θεωρήσεως εισόδου των δυνάμει ταξιδιωτών. 

Οιονεί Διάλογος Πολιτών εν καιρώ πανδημίας:
Πολίτης 1 (Π1): Δηλαδή, εάν κρατούμε αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα κανονικά, πλενόμαστε συχνά και δεν ακουμπάμε το πρόσωπο χωρίς καθαρά χέρια, τα περιοριστικά μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας θα αρθούν νωρίτερα;
Πολίτης 2 (Π2): Τηρώντας τις ανωτέρω απλές στη βάση τους συνήθειες, η νόσος COVID-19 θα υποχωρήσει πιό άμεσα, μέχρι και την ολική της εκμηδένιση όταν εδραιωθεί η χρήση σχετικού εμβολίου.
Π1: Δηλαδή, πειθαρχώντας στις οδηγίες Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, όπως αυτά ισχύουν σε κάθε χώρα και κυρίως στις ευρωπαϊκές, αν και χρήζει η δημιουργία κοινού πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ΕΕ, η εν εξελίξει υγεινομική κρίση και επερχόμενη οικονομική καταιγίδα που θα κατακλύσει την ανθρωπότητα, μπορεί να αποφευχθεί;
Π2: Όχι εντελώς, αλλά σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις τους θα είναι αρκετά λιγότερες. Φτάνει να τηρηθούν, για όσο χρόνο ακόμα χρειαστεί, οι νέες συμπεριφορικοί κανόνες και υιοθετηθεί ως στάση ζωής αυτή η νέα καθημερινότητα.
Π1: Γιατί τότε αρκετοί δυνάμει φορείς υποκρίνονται ότι ακολουθούν τις οδηγίες, φοβούμενοι το πρόστιμο αντί τον ιό αυτόν καθαυτόν;
Π2: Αυτό, αγαπητέ συμπολίτη, χρήζει ανάλυσης της κοινωνιολογικής συμπεριφοράς των μαζών και δη της ψυχολογίας του αρχέγονου λαού μας ...

Προτείνονται για πληρέστερη πληροφόρηση:
=> Σάββατο, 26.12.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 11 300 ανά ημέρα, 90 600 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,1% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 754 091 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 80 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:


Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά άλλων χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών. 

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.


=> Παρασκευή, 18.12.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 11 650 ανά ημέρα, 81 600 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,1% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 663 523 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 75 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:


Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά άλλων χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών. 

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.


=> Παρασκευή, 11.12.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 10 750 ανά ημέρα, 75 300 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,2% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 581 902 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 69,5 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:


Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά άλλων χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών. 

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.


=> Παρασκευή, 04.12.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 10 600 ανά ημέρα, 74 300 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,1% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 506 601 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 65 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:



Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά άλλων χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών. 

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.



=> Παρασκευή, 27.11.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 9 980 ανά ημέρα, 69 900 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,1% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 432 299 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 61 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:


Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά άλλων χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών. 

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.



=> Παρασκευή, 20.11.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 9 900 ανά ημέρα, 69 250 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 94,9% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 362 424 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 57 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:


Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά άλλων χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών. 

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.



=> Παρασκευή, 13.11.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 8 450 ανά ημέρα, 59 250 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,4% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 293 192 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 53 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:




Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά άλλων χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών. 

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.



=> Παρασκευή, 06.11.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 7 550 ανά ημέρα, 52 850 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 233 961 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 49 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές.

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,7% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών. 

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:


Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.




=> Παρασκευή, 30.10.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 6 250 ανά ημέρα, 43 800 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του ενός εκατομμυρίου  181 108 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 45 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές.

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 96,3% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:



The Economist Asks: Bill Gates What will it take to defeat the coronavirus?

Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.




=> Παρασκευή, 23.10.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 550 ανά ημέρα, 39 000 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του ενός εκατομμυρίου  137 333 ψυχών, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 42 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές.

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 96,6% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:


The Economist Asks: Bill Gates What will it take to defeat the coronavirus?

Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.


=> Παρασκευή, 16.10.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 200 ανά ημέρα, 36 400 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του ενός εκατομμυρίου  98 378 ψυχών, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 39 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, ενώ, παράλληλα, σε αρκετές χώρες, π..χ Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 96,7% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αρχής γενομένης Οκτωβρίου 2020, η επέλαση του 2ου κύματος:

The Economist Asks: Bill Gates What will it take to defeat the coronavirus?

Μέχρι, κατά προσέγγιση, περίοδο Σεπτεμβίου 2020:
Ελληνικός κόσμος - Σε Ελλάδα και Κύπρο είχε επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε Ιταλία*, Ισπανία*, Γαλλία*, Βρετανία*, Ολλανδία*, Γερμανία*, Βέλγιο*, ^Ελβετία*, ^Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ, Τυνησία, Λίβανο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.




=> Παρασκευή, 09.10.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 300 ανά ημέρα, 37 150 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του ενός εκατομμυρίου  61 888 ψυχών, ενώ τα επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 36,5 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 96,5% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*, Νεπάλ, Βιρμανία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.




=> Παρασκευή, 02.10.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 900 ανά ημέρα, 41 700 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του ενός εκατομμυρίου  24 739 ψυχών, ενώ τα επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 34 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,9% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.




=> Παρασκευή, 25.09.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 200 ανά ημέρα, 36 700 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 983 042 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 32 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 96,3% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.




=> Παρασκευή, 18.09.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 200 ανά ημέρα, 36 700 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 946 346 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 96,1% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.


=> Παρασκευή, 11.09.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 800 ανά ημέρα, 40 900 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 909 679 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 28 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,5% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρϊκα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.




=> Παρασκευή, 04.09.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 300 ανά ημέρα, 37 000 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 868 810 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,7% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.


=> Παρασκευή, 28.08.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 450 ανά ημέρα, 38 100 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 831 818 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 24,5 εκατομμυρίων (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,4% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο, Κουβέιτ και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.




=> Παρασκευή, 21.08.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 900 ανά ημέρα, 34 100 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 793 698 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι πέραν των 22,5 εκατομμυρίων (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,7% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση στη πλειοψηφία των χωρών της Ηπείρου, πλην Ν. Αφρικής*. Καταστροφικός απολογισμός σε Νιγηρία*, Αιθιοπία*, Κένυα*.



=> Παρασκευή, 14.08.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 800 ανά ημέρα, 40 700 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξήσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!!

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 759 582 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 21 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 94,6% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν, Μαρόκο και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.



=> Παρασκευή, 07.08.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό, ολοένα πιό αυξανόμενος (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 6 400 ανά ημέρα, 45 000 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξήσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Εκτίμηση είναι ότι ο κόσμος ήδη εισέρχεται στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!!

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 718 851 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 19 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 93,7% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante. Από τον Ιούλιο όμως, η εν εξελίξει επέλαση του 2ου κύματος, οδήγησε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως της καταγραφής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*. Ερωτηματικά σε σειρά άλλων Χωρών της Κεντρικής Ασίας, πρλμβ Κιργιστάν και Καζακστάν.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*?, Ομάν και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

=> Παρασκευή, 31.07.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό, ολοένα πιό αυξανόμενος (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 800 ανά ημέρα, 40 400 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξήσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Εκτίμηση είναι ότι ο κόσμος ήδη εισέρχεται στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!!

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 673 822 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 17 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 94,0% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές άλλες χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.



=> Παρασκευή, 24.07.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό, ολοένα πιό αυξανόμενος (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 6 200 ανά ημέρα, 43 400 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξήσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Εκτίμηση είναι ότι ο κόσμος ήδη εισέρχεται στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!!

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 633 449 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα ξεπέρασαν τα 15,5 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 93,0% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες, Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.



=> Παρασκευή, 17.07.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 000 ανά ημέρα, 34 800 εβδομαδιαία), έχουν δε ξανά παρατηρηθεί αυξήσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Εκτίμηση είναι ότι ο κόσμος ήδη εισέρχεται στο λεγόμενο #δεύτερο επιθετικό #κύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!!

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 590 005 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα #κρούσματα προσεγγίζουν τα 14 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 94,0% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί #εκατόμβες #θυμάτων, ένεκα της, ίσως, μεγαλύτερης φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

Ανασκόπηση γεγονότων:
Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση (ante). Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Αρχικά, υπήρξε βούληση για δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας). Δυστυχώς, όμως, η αρχική ευφορία για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας δεν είχε διάρκεια και αρκετές χώρες έχουν ήδη εισέλθει στη φάση του λεγόμενου 2ου κύματος. Αρκετά κράτη πλέον εφαρμόζουν εθνικά συστήματα κατάταξης σε κατηγορίες επικινδυνότητας των άλλων χωρών, για σκοπούς ελέγχου και θεωρήσεως εισόδου των δυνάμει ταξιδιωτών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 500 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες, Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Σερβία).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.


=> Παρασκευή, 10.07.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 500 ανά ημέρα, 31 600 εβδομαδιαία), έχουν δε ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση (ante). Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Ξεκίνησε δε η δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας). Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!!

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 555 166 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα δώδεκα εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου #Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 94,0% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου #Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας κυρίως στην #Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της #Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 400 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες (^Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας), Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του λεγόμενου 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.


=> Παρασκευή, 03.07.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 900 ανά ημέρα, 34 200 εβδομαδιαία), έχουν δε ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση (ante). Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Ξεκίνησε δε η δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας). Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!!

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 523 562 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα έντεκα εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου #Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 93,5% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου #Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας κυρίως στην #Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της #Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 400 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες (^Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας), Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του λεγόμενου 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.


=> Παρασκευή, 26.06.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά (κάθε Παρασκευή από τούδε και εις το εξής):
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 200 ανά ημέρα, 29 500 εβδομαδιαία), έχουν δε ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση (ante). Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Ξεκίνησε δε η δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας). Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!!

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 489 372 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα δέκα εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου #Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 93,5% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου #Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας κυρίως στην #Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της #Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 350 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες (^Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας), Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία). Δυστυχώς όμως, σε αρκετές χώρες, η συνάρτηση πρόωρης άρσης των μέτρων με την απειθαρχία της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους, επέφερε τον ερχομό του λεγόμενου 2ου κύματος και την επαναφορά της καμπύλης σε ανοδική τροχιά (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος).

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?, Αρμενία?, Γεωργία?, Αζερμπαϊτζάν?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βολιβία. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.


=> Κυριακή, 21.06.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 700 ανά ημέρα, 33 000 εβδομαδιαία), έχει δε ξανά παρατηρηθεί αύξηση στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, συνεχίζεται όμως η κάθοδος προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η μερική άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση. Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Ξεκίνησε δε η δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας).

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 468 331 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα εννέα εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου #Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 92% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου #Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας κυρίως στην #Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της #Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 350 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες (^Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και ^Βουλγαρία και ^Αλβανία), Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία) και ^Ισραήλ.

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα, Ονδούρα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και σειρά άλλων Λατινικών Χωρών.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική*? - Ερωτηματικό για την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους σε σχεδόν όλες τις χώρες. Ακριβέστερη πλην όμως καταστροφική καταγραφή σε Ν. Αφρική και Νιγηρία* κλπ χώρες Δυτικής Αφρικής.


=> Κυριακή, 14.06.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 3 900 ανά ημέρα, 27 600 εβδομαδιαία), έχει δε σταθεροποιηθεί η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων και οδεύουμε προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η μερική άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση. Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Ξεκίνησε δε η δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας).

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 430 542 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα οκτώ εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου #Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Ενθαρρυντικό γεγονός ότι μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 94% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου #Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας κυρίως στην #Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της #Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου -- Ιούνιο 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών. Παραμένει δε να λυθεί και το ζήτημα των αεροπορικών συγκοινωνιών, έστω σταδιακά, σε επίπεδα ante.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 350 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες (^Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και ^Βουλγαρία και ^Αλβανία), Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία) και ^Ισραήλ.

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά, Γουατεμάλα. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και άλλες Λατινικές_Χώρες.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική*? - Ερωτηματικό για την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους σε σχεδόν όλες τις χώρες. Ακριβέστερη πλην όμως καταστροφική καταγραφή σε Ν. Αφρική και Νιγηρία* κλπ χώρες Δυτικής Αφρικής.


=> Τρίτη, 09.06.2020 (κατ' εξαίρεση, ένεκα τριημέρου "Αγ. Πνεύματος") - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 000 ανά ημέρα, 28 000 εβδομαδιαία), έχει δε σταθεροποιηθεί η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων και οδεύουμε προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η μερική άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση. Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Ξεκίνησε δε η δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας).

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 406 913 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα εφτά εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου #Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Ενθαρρυντικό γεγονός ότι μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 93% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου #Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας κυρίως στην #Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της #Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 350 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες (^Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και ^Βουλγαρία και ^Αλβανία), Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία) και ^Ισραήλ.

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?, Μολδαβία?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και άλλες Λατινικές_Χώρες.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ*, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν*, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν*.

Υποσαχάρια Αφρική*? - Ερωτηματικό για την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους σε σχεδόν όλες τις χώρες. Ακριβέστερη πλην όμως καταστροφική καταγραφή σε Ν. Αφρική και Νιγηρία* κλπ χώρες Δυτικής Αφρικής.


=> Κυριακή, 31.05.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 100 ανά ημέρα, 28 800 εβδομαδιαία), έχει δε σταθεροποιηθεί η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων και οδεύουμε προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η μερική άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση. Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Ξεκίνησε δε η δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας).

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 371 041 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου #Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Ενθαρρυντικό γεγονός ότι μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 92,2% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου #Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας κυρίως στην #Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της #Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 350 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες (^Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και ^Βουλγαρία και ^Αλβανία), Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία) και ^Ισραήλ.

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή, Παναμά. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και άλλες Λατινικές_Χώρες.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν.

Υποσαχάρια Αφρική*? - Ερωτηματικό για την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους σε σχεδόν όλες τις χώρες. Ακριβέστερη πλην όμως καταστροφική καταγραφή σε Ν. Αφρική και χώρες της Δυτικής Αφρικής.


=> Κυριακή, 24.05.2020 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 300 ανά ημέρα, 30 300 εβδομαδιαία), έχει δε σταθεροποιηθεί η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων και οδεύουμε προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η μερική άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση. Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Ξεκίνησε δε η δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας).

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των 342 167 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα πεντέμισι εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου #Βορρά αλλά και μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Ενθαρρυντικό γεγονός ότι μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 91,1% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου #Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας κυρίως στην #Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της #Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ελληνικός κόσμος - Σε ^Ελλάδα και ^Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου 2020, ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 350 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε Bαλκανικές Χώρες (^Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και ^Βουλγαρία και ^Αλβανία), Βαλτικές Χώρες (^Λιθουανία, ^Εσθονία, ^Λετονία), Χώρες Βίσεγκραντ (^Τσεχία, ^Σλοβακία), Σκανδιναβικές Χώρες (^Νορβηγία, ^Φινλανδία, ^Ισλανδία) και ^Ισραήλ.

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ^Ιταλία*, ^Ισπανία*, ^Γαλλία*, ^Βρετανία*, ^Ολλανδία*, ^Γερμανία*, ^Βέλγιο*, ^Ελβετία*, Σουηδία*, ^Πορτογαλία, ^Αυστρία, ^Δανία, ^Ιρλανδία, ^Ρουμανία, ^Πολωνία, ^Ουγγαρία?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ^Αυστραλία και ^Ν. Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και άλλες Λατινικές_Χώρες.

Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ^Ν. Κορέα, ^Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β. Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην ^Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, έχοντας όμως επιτύχει την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Καταστροφικός απολογισμός σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ. Αραβία*? και ερωτηματικό σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν.

Υποσαχάρια Αφρική*? - Ερωτηματικό για την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους σε σχεδόν όλες τις χώρες. Ακριβέστερη πλην όμως καταστροφική καταγραφή σε Ν. Αφρική και χώρες της Δυτικής Αφρικής.


=> #Κυριακή, 17.05.2020 - #Eβδομαδιαία_Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 4 600 ανά ημέρα, 32 500 εβδομαδιαία), έχει δε ##σταθεροποιηθεί η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων και οδεύουμε προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η μερική άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο ΕΕ, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση. Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης.

Μέχρι σήμερα, έχουν αποδημήσει πέραν των 311 843 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα τεσσεράμισι εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά χωρών του λεγόμενου Βορρά). ##Ενθαρρυντικό γεγονός ότι μια εβδομάδα προηγουμένως, ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 89,5% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). ##Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
##Ελληνικός κόσμος - Σε ##Ελλάδα και ##Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, εντός Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 11-18-21 Μαΐου 2020, αναμένεται να αρθούν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

#Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 350 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε ##Βαλκανικές_Χώρες (##Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και ##Βουλγαρία και ##Αλβανία), ##Βαλτικές_Χώρες (##Λιθουανία, ##Εσθονία, ##Λετονία), ##Χώρες_Βίσεγκραντ (##Τσεχία, ##Σλοβακία), ##Σκανδιναβικές_Χώρες (##Νορβηγία, ##Φινλανδία, ##Ισλανδία) και ##Ισραήλ.[1]

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ##Ιταλία*, ##Ισπανία*, ##Γαλλία*, ##Βρετανία*, ##Ολλανδία*, ##Γερμανία*, ##Βέλγιο*, ##Ελβετία*, Σουηδία*, ##Πορτογαλία, ##Αυστρία, ##Δανία, ##Ιρλανδία, ##Ρουμανία, ##Πολωνία, ##Ουγγαρία?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ##Αυστραλία και ##Ν_Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και άλλες Λατινικές_Χώρες.

##Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! #Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ##Ν_Κορέα, ##Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε ##Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β_Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, αλλά φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης. Ερωτηματικά σε Αίγυπτο*?, Αλγερία*?, Σ_Αραβία*? και σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν.

Υποσαχάρια Αφρική*? - Ερωτηματικό για την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους σε σχεδόν όλες τις χώρες. Ακριβέστερη καταγραφή σε Νότια_Αφρική και χώρες της Δυτικής_Αφρικής.

[1] Αναφορικά με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας (Green Zone) μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, θα μπορούσε σ' αυτήν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας).


=> #Κυριακή, 10.05.2020 - #Eβδομαδιαία_Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη - δυστυχώς μεν ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 5 000 ανά ημέρα, 35 300 εβδομαδιαία), έχει δε ##σταθεροποιηθεί η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων και οδεύουμε προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***.

Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η μερική άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο ΕΕ, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση. Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης.

Μέχρι σήμερα, έχουν αποδημήσει πέραν των 279 345 ψυχές, ενώ τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια !! (ίσως και λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους στις ΗΠΑ και άλλες χώρες του λεγόμενου Βορρά). ##Ενθαρρυντικό γεγονός ότι μια εβδομάδα προηγουμένως, ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 87,5% (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). ##Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός της απαρχής ευθυγράμμισης της τροχιάς απωλειών σε σειρά χωρών, όπου έχουν καταγραφεί εκατόμβες θυμάτων, ένεκα της, ίσως μεγαλύτερης, φυσικό-υγειονομικής συμφοράς της ανθρωπότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιοσημείωτο ζήτημα είναι ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και καθημερινότητα (ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας κανονικότητας (post).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
##Ελληνικός κόσμος - Σε ##Ελλάδα και ##Κύπρο έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων ένεκα της πανδημίας. Από 4 Μαΐου εκκίνησε η άρση ή/και ελάφρυνση σειράς μέτρων και απαγορεύσεων, ενώ από 21 Μαΐου 2020, αναμένεται να αρθούν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

#Ενθαρρυντικό επίτευγμα ευθυγράμμισης της καμπύλης και σε σειρά άλλων χωρών όπου λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης στον πληθυσμό τους (λιγότερο από 300 θύματα σε κάθε χώρα), όπως για παράδειγμα σε ##Βαλκανικές_Χώρες (##Σερβία κλπ κράτη πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και ##Αλβανία), ##Βαλτικές_Χώρες (##Λιθουανία, ##Εσθονία, ##Λετονία), ##Χώρες_Βίσεγκραντ (##Τσεχία, ##Σλοβακία), ##Σκανδιναβικές_Χώρες (##Νορβηγία, ##Φινλανδία, ##Ισλανδία) και ##Ισραήλ.[1]

Ευρώπη - ο καταστροφικός απολογισμός συνεχίζεται, τόσο σε ακέραιο αριθμό θυμάτων (πέραν των 300 θυμάτων ανά χώρα) όσο και κατ' αναλογία τους στον πληθυσμό έκαστης χώρας, ιδιαίτερα σε ##Ιταλία*, ##Ισπανία*, ##Γαλλία*, Βρετανία*, ##Ολλανδία*, ##Γερμανία*, ##Βέλγιο*, ##Ελβετία*, Σουηδία*, ##Πορτογαλία, ##Αυστρία, ##Δανία, ##Ιρλανδία, ##Ρουμανία, ##Πολωνία, ##Ουγγαρία?. Καταστροφικός απολογισμός επίσης σε Ρωσική Ομοσπονδία*?, Ουκρανία*? και Τουρκία*?. Ερωτηματικό σε Λευκορωσία*?.

ΗΠΑ* - καταστροφικός ο απολογισμός, ένεκα ασύγγνωστης αμέλειας στην έγκαιρη λήψη μέτρων, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ισχυρότερου σύγχρονου κράτους να δαμάσει την ιογενή πανδημία, μιας ηγεσίας ανίκανης να ηγηθεί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αφήνοντας κενό ισχύος για άλλες υπερδυνάμεις.

Στον Καναδά* ο απολογισμός είναι επίσης καταστροφικός ενώ σε ##Αυστραλία και ##Ν_Ζηλανδία έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης.

Κ & Ν. Αμερική - Καταστροφικός απολογισμός σε Βραζιλία*, Μεξικό*, Ισημερινό, Περού, Δομηνικανία, Χιλή, Κολομβία, Αργεντινή. Ερωτηματικά σε Βενεζουέλα*? καθώς και άλλες Λατινικές_Χώρες.

##Κίνα*? κλπ άπω Ανατολή - παρά τον καταστροφικό απολογισμό, έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης! #Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε πολυπληθείς χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, εγγύτερες στην Κίνα και απ' τις πρώτες περιοχές στις οποίες εξαπλώθηκε η πανδημία, ήτοι σε ##Ν_Κορέα, ##Ταϊβάν, παρά τον επίσης καταστροφικό απολογισμό, διακρατούνται τα κρούσματα και οι απώλειες των συνανθρώπων μας σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς. Καταστροφικός απολογισμός σε Ιαπωνία* και Φιλιππίνες*?. Ερωτηματικό σε Β_Κορέα*?.

Κεντρική-ΝοτιοΑνατολική Ασία*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση. Καταστροφικός απολογισμός σε Ινδία*, Πακιστάν*, Μπανγκλαντές*, Μαλαισία*, Ινδονησία*.

Μ. Ανατολή*? και Β. Αφρική*? - άγνωστη η ακριβής αποτίμηση, πλην Ιράν* όπου ήδη μετρά πολύ μεγάλο πλήγμα, αλλά φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί επιπεδοποίηση της καμπύλης. Ερωτηματικά σε Αίγυπτο*? και Αλγερία*? και σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν, Ν. Σουδάν, Σομαλία και Αφγανιστάν.

Υποσαχάρια Αφρική*? - Ερωτηματικό για την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους σε σχεδόν όλες τις χώρες. Ακριβέστερη καταγραφή σε Νότια_Αφρική και χώρες της Δυτικής_Αφρικής.

[1] Αναφορικά με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας (Green Zone) μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, θα μπορούσε σ' αυτήν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας).



----------------------------------------------------
Περαιτέρω πληροφόρηση στο ακόλουθο Ιστολόγιο (#blog):
Περιλαμβάνεται καταγραφή απολογισμών αρχής γενομένης 17 Μαρτίου 2020, με τις εξής κύριες πηγές πληροφόρησης:
- Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (#JHU)
- Επίσημες πηγές:
https://www.pio.gov.cy/coronavirus (Κύπρος #PIO #ΓΤΠ)
https://www.coronavirus.mlsi.gov.cy (Κύπρος)
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας #ΠΟΥ)
The MicrobeScope – Infectious Diseases in Context:

The MicrobeScope – Infectious Diseases in Context:

1 comment:

Vasilis KILIARIS said...

Πολίτης 1 (Π1): Δηλαδή, εάν κρατούμε αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα κανονικά, πλενόμαστε συχνά και δεν ακουμπάμε το πρόσωπο χωρίς καθαρά χέρια, τα περιοριστικά μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας θα αρθούν νωρίτερα;

Πολίτης 2 (Π2): Τηρώντας τις ανωτέρω απλές στη βάση τους συνήθειες, η νόσος COVID-19 θα υποχωρήσει πιό άμεσα, μέχρι και την ολική της εκμηδένιση όταν εδραιωθεί η χρήση σχετικού εμβολίου.

Π1: Δηλαδή, πειθαρχώντας στις οδηγίες Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, όπως αυτά ισχύουν σε κάθε χώρα και κυρίως στις ευρωπαϊκές, αν και χρήζει η δημιουργία κοινού πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ΕΕ, η εν εξελίξει υγεινομική κρίση και επερχόμενη οικονομική καταιγίδα που θα κατακλύσει την ανθρωπότητα, μπορεί να αποφευχθεί;

Π2: Όχι εντελώς, αλλά σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις τους θα είναι αρκετά λιγότερες. Φτάνει να τηρηθούν, για όσο χρόνο ακόμα χρειαστεί, οι νέες συμπεριφορικοί κανόνες και υιοθετηθεί ως στάση ζωής αυτή η νέα καθημερινότητα.

Π1: Γιατί τότε αρκετοί δυνάμει φορείς υποκρίνονται ότι ακολουθούν τις οδηγίες, φοβούμενοι το πρόστιμο αντί τον ιό αυτό καθαυτό;

Π2: Αυτό, αγαπητέ συμπολίτη, χρήζει ανάλυσης της κοινωνιολογικής συμπεριφοράς των μαζών και δη της ψυχολογίας του αρχέγονου λαού μας ...