Saturday 8 February 2014

Το Κοινό Ανακοινωθέν ως καταλύτης επίλυσης του χρόνιου Κυπριακού Ζητήματος !!


Η δημοσίευσή μου στις εφημερίδες Το ΒΗΜΑ/Γνώμες:
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=567361
και Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/Απόψεις:
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=162448
Λευκωσία,
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014
Παρεμβαση – Ιστολογιογραφια
Το Κοινό Ανακοινωθέν ως καταλύτης επίλυσης του χρόνιου Κυπριακού Ζητήματος !!
Βασίλης ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ,
Οικονομολόγος - Διεθνολόγοςi
Επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας κάποια συμπεράσματα που εκμαιεύθηκαν μετά από μια διαλογική συζήτηση περί του κομβικού αυτού θέματος:
Πώς θα δημιουργηθεί το momentum, το ιδανικό δηλαδή χρονικό πλαίσιο και πλέγμα δυναμικής ισχύος, μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων κρατών, που θα οδηγήσει την Τουρκία σε υποχωρήσεις;
Προϋπόθεση είναι εν εξελίξει συνομιλίες, παράλληλα με ένα υποστηρικτικό εσωτερικό, περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον, καθώς και προοπτικές ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.
Από τα παραπάνω, στην Κυπριακή περίπτωση, υφίσταται διεθνής υποστήριξη (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ κλπ), προοπτικές ανάπτυξης (υδρογονάνθρακες), σταθερότητας (αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο τόξο-χωρών της αραβικής άνοιξης, προοδεύσει το Μεσανατολικό και επιλυθεί το Ιρανικό ζήτημα) και ειρήνης (αν λήξη ο Συριακός εμφύλιος, μέσω προόδου στις συνομιλίες «Γενεύης ΙΙ»), καθώς και ένα μοιρασμένο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Απουσιάζει η διαπραγμάτευση!
Η στρατηγική επιλογή θα ήταν προτιμότερη! Λείπει όμως από κάθε επαρχιώτικη νοοτροπία (Zeitgeist), όπως είναι η δική μας. Ας αξιοποιήσουμε τουλάχιστον την όποια υπεροχή έχουμε σε τακτικισμούς.
Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Ρεαλιστικό υπόδειγμα της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων, καθίστανται απλά εργαλεία στη διάθεση των Μεγάλων Δυνάμεων, που αξιοποιώντας τους Διεθνείς Οργανισμούς, εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Περαιτέρω, αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην ΕΕ, ρεαλιστικά, σημαίνει δούναι και λαβείν. Ξεμπλοκάρουμε εναρμονιστικά κεφάλαια ένταξης της γείτονος στην Ένωση και λαμβάνουμε σημεία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό. Το φυσικό αέριο, εξάλλου, όπως και κάθε ορυκτός πλούτος, είναι κατάρα και ευλογία μαζί! Αν είχες όμως κληρονομήσει διαμάντια από τη γιαγιά σου, τι θα τα έκανες; Δεν θα τα φορούσες, μήπως και σε κλέψουν ή δεν θα τα πωλούσες μήπως και γίνεις δυστυχισμένη κληρονόμος; Η οικονομικά ορθολογική εκμετάλλευσή του, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενεές και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου, είναι η μόνη βιώσιμη, από κάθε άποψη, επιλογή.
Λύσεις υπό ένα αναχρονιστικό πλαίσιο δεν γίνονται αποδεκτές, στο ρεαλιστικό υπόδειγμα, ως βιώσιμες. Εννοώ, καθότι δεν έχουμε ενισχυμένους συντελεστές ισχύος και ούτε πρόκειται να φτάσουμε στο απώτερο μέλλον, σε ισότιμο επίπεδο ισχύος, τον «αντίπαλο» (πληθυσμιακά, στρατιωτικά, οικονομικά κλπ), ας προσεγγίσουμε το ζήτημα διαφορετικά. Στην προοπτική μιας ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκυπρίους, θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε την όποια χρηματοοικονομική μας υπεροχή, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, και όχι μόνο προς όφελος μερικών επαγγελματιών "κυπρολόγων" πολιτικών ή μερίδας επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, νομικών, λογιστών, ακαδημαϊκών κλπ καριεριστών μιας αέναης συζήτησης επί του κυπριακού, χάριν της συζήτησης και της επαγγελματικής τους βιωσιμότητας.
Το Κυπριακό δεν παύει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η Σοβιετική Ένωση όμως διαμελίστηκε, ο υπαρκτός κομμουνισμός σχεδόν κατέρρευσε ανά το παγκόσμιο (εξαιρέσεις Β. Κορέας και εν μέρει Κούβας) ενώ εμείς ακόμα ονειροβατούμε στην καλή αίρεση της διεθνούς κοινότητας ότι θα δει το δίκαιο μας, τον πόνο μας και την επί τεσσαρακονταετία κατάντια μας. Ουδείς θα ασχοληθεί μαζί μας, δίχως ίδιο όφελος.
Χωρίς συνειδητοποίηση ότι το πρόβλημά μας αποτελεί και ζήτημα εθνοτικών διαφορών, ήτοι εθνοκρατικής και πολιτισμικής ετερότητας, δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε υπέρβασή του!
Η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, περνάει, μεταξύ άλλων παραγόντων, δια της συντομότερης, χρονικά δυνατής, επίλυσης του προβλήματος, για να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Εξαρτάται, επίσης, από την υπέρβαση των κομπλεξικών μας συνδρόμων περί πολιτισμικής μας υπεροχής και δικαιικής μας αεί μοιρολατρίας.
Επίγραμμα: Δέκα γιατροί δέκα γνωματεύσεις, δέκα νομικοί άλλες τόσες εκτιμήσεις !!
Συμφωνώ ότι είναι αναγκαίος ένας γόνιμος δημόσιος διάλογος. Μακριά όμως από ταμπέλες και κορώνες περί πατριωτών και μη. Μακριά από τυφλή υπακοή και φανατισμό, προς όφελος των ηγεμονικών φιλοδοξιών κάποιων γνωστών κομματικών προσωπικοτήτων του τόπου.
Αποβλέποντας στο μέλλον, να βιώσει η γενιά μας, μια χαμένη γενιά από κοινωνιολογικό-οικονομική άποψη, τη Λύση του Κυπριακού, που θα μας δώσει δυνάμεις, ευκαιρίες και ελευθερίες, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου !!

No comments: