Monday 7 January 2013

Απάντηση στο Δούκα


ΕΛΛΑΔΑ «Να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία» Δωρεάν εργασία για όλους τους ανέργους προτείνει ο Πέτρος Δούκας ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 07 Ιανουαρίου 2013 Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2013 09:36 Web-Only ΒΛ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Από ένα Γράμμα
Εφόσον δεν έχεις να πληρώνεις νοίκια κλπ, θα σου έλεγα να διαθέσεις το χρόνο σου κάπου εθελοντικά, σε ένα ΜΚΟ, ένα οποιοδήποτε οργανισμό, ή σε κάποια πρακτική άσκηση κλπ για ένα μικρό διάστημα (2-3 μήνες). Παράλληλα μπορείς να συνεχίσεις το ψάξιμο για εργασία. Στο προτείνω αυτό και εμπειρικά. Ίσως σε μια συνέντευξη, αυτή η εθελοντική σου συνεισφορά να εκτιμηθεί αλλιώς και ιδιαίτερα αυτό που θα έχεις ήδη μάθει. Π.χ. αν πας στη δημοτική βιβλιοθήκη να βοηθάς εθελοντικά, και ας μην είσαι βιβλιοθηκονόμος, ίσως σου δώσει την εμπειρία που χρειάζεται για να δουλέψεις σε ένα βιβλιοπωλείο. Όπως και να έχει, δες τι θα σου άρεσε να κάνεις και ψάξε το, είτε αυτό λέγεται πωλήσεις, είτε βιβλιοθηκονομία, είτε λογιστική, είτε πινγκ πονγκ : )
Με την παράθεση του παραπάνω αποσπάσματος από το γράμμα που είχα αποστείλει, αποσκοπώ στην εισαγωγή της τοποθέτησής μου σε σχέση με την πρόταση του Δούκα. Καλή σαν ιδέα, δεν αντιλέγω, απλά το αποτέλεσμα και ο τρόπος υλοποίησης της με βρίσκουν κριτικό απέναντί της.
Ο κάθε δούκας, βαρόνος, αριστοκράτης, οικονομικά, κοινωνικά και αλλιώς βολεμένος – αποκατεστημένος στην ελληνική και όχι μόνο κοινωνία είναι εύλογο να διαθέσει εθελοντικά χρόνο για την αποκόμιση επαγγελματικής εμπειρίας. Αυτός όμως ο γόνος μπορεί να κάνει συνεχόμενες πρακτικές ασκήσεις και εθελοντικές εργασίες με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα, γιατί πολύ απλά ξεκινά τη ζωή του με ένα ασφαλές χρηματοοικονομικό κομπόδεμα, κληρονομιά και βοήθεια από την οικογένειά του. Η πλειοψηφία όμως του κόσμου δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Συμφωνώ μεν να διαθέσουν οι άνεργοι τον χαμένο ούτως ή άλλως χρόνο τους προς την εθελοντική συνεισφορά που θα τους αποφέρει πολλαπλάσια ευεργετήματα, κυρίως ηθικολογικής μορφής. Διαφωνώ δε ότι το αποτέλεσμα των ευεργετημάτων τους θα έχει πιθανή εργασιακή τους αποκατάσταση, άμεσα τουλάχιστον, αφού τις θέσεις που θα ανακύπτουν από την αύξηση της ζήτησης εργασίας από τις επιχειρήσεις θα τις αρπάζουν πρώτοι οι προαναφερθέντες γόνοι, οι οποίοι σε ζητήματα πληροφόρησης και δεξιοτήτων αναζήτησης εργασίας προηγούνται των δύστυχων χρόνιων ή νεοεισερχομένων στον κύκλο της ανεργίας νέων ανθρώπων.
Τέλος, θυμίζουμε ότι αυτοί που έχουν ανάγκη την εργασία στις πρώιμες παραγωγικές ηλικίες, μαθητές και φοιτητές, τα καλοκαίρια ούτως ή άλλως εργάζονταν για να μαζέψουν το απαραίτητο κομπόδεμα για μία ευτυχέστερη βίωση της επόμενης χρονιάς ή για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους ή απλά για να ικανοποιήσουν την επιθυμία – τρέλα τους που αλλιώς δεν θα ήταν σε θέση να υλοποιήσουν. Η αυξημένη όμως πλέον προσφορά εργασίας από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και η έλλειψη ικανοποιητικής προσφοράς εργασίας που οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως, μεταξύ άλλων, διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς, ανεργία τριβής, μη ανταγωνιστικότητα και χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, οδηγεί τα άτομα στην εξαθλίωση, την επαιτεία, την αυτοκτονία, ψυχολογική και σωματική, καθώς και στην ανάλωση των αποταμιεύσεών τους στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η κατάθεση ιδεών από τους βολεμένους στο πλαίσιο αυτό, χωρίς την παράλληλη προτροπή προς την πολιτεία να συνδράμει στο προτεινόμενο εθελοντικό έργο, ή χωρίς την εφαρμογή πολιτικών προς την κατεύθυνση αυτή όσο καιρό ο κάθε πολιτικός άρχοντας κατέχει ανάλογες αιρετές θέσεις ευθύνης, καταντούν κενά πολιτικά ευφυολογήματα.
Θα αναμέναμε από τον κάθε λογής πολιτικό «δούκα» να αναφερθεί σε πιο συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, όπως στο παράδειγμα της κοινωνικής ευθύνης των ΜΜΕ και πιο συγκεκριμένα του ΣΚΑΙ, να διαθέσει το κράτος τα απαραίτητα γάντια, σακούλες και λοιπό αναγκαίο εξοπλισμό π.χ. για την αποκομιδή των ελιών από τους ελαιώνες, το μάζεμα των σκουπιδιών από τις παραλίες και το φύτεμα των σπόρων για τη δενδροφύτευση. Κατ ‘αντίστοιχο τρόπο, οι υπηρεσίες του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών στην αγορά εργασίας, μέσω των ΚΕΠ, του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων, δήμων, ΜΚΟ και επιμελητηρίων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον ενδιάμεσο φορέα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπου θα παραπέμπουν τους ενδιαφερομένους άνεργους εθελοντές στις επιχειρήσεις για τρίμηνες πρακτικές σε βοηθητικά πόστα, χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις στους εργοδότες, οι οποίοι όμως θα αναμένεται, τουλάχιστον, να πιστοποιούν την προσφορά του κάθε δυστυχούς ανέργου εθελοντή.
---
Πρόγραμμα... δωρεάν εργασίας για όλους τους ανέργους προτείνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, παρουσιάζοντας ένα μανιφέστο προτάσεων για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Όπως γράφει ο κ.Δούκας όλοι οι άνεργοι θα πρέπει να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία. «Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για τρεις μήνες χωρίς επιβάρυνση (για τις επιχειρήσεις, κλπ). »Ακόμα και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι πρωτοετείς και δευτεροετείς των ΑΕΙ, κλπ., να εργάζονται το καλοκαίρι πέντε βδομάδες σε αντίστοιχες εργασίες για να αποκτήσουν κάποια στοιχειώδη εργασιακή εμπειρία» γράφει στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι οι επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώνουν επιπλέον υπαλλήλους, ενώ από την άλλη πλευρά οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία θα «ξετριφτούν», θα «μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή«, θα «έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες». «Παράλληλα, θα βγει και κάποιο επωφελές έργο για την χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη! Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και πραγματική ζήτηση για περισσότερο έργο (και περισσότερες πραγματικές και κανονικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας)» αναφέρει.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4779985

No comments: