Saturday 19 January 2013

Περί Εθνικισμού: αφιέρωμα στη δολοφονία του ατυχούς νόμιμου μετανάστη Σαχτζάτ Λουκμάν, μόλις 26 ετών, από το Πακιστάν.


Βλ. δημοσίευσή μου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Το Βήμα: Περί Εθνικισμού

Χωρίς καμία υπόνοια εφησυχασμού, θεωρώ ότι η απειλή της αναβίωσης του εθνικιστικού κινήματος στη χώρα είναι μικρή, συγκριτικά πάντοτε με το πρόσφατο παρελθόν του προηγούμενου σκοτεινού αιώνα της Ηπείρου μας, όπως τον περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Mark Mazower.
Εν απουσία χαρισματικής ηγεσίας, τα εθνικιστικά κόμματα της ΧΑ και του ΕΛΑΜ, παρουσιάζουν τραγελαφικό "πολιτικό" λόγο και προσπαθώντας να καλύψουν την ανεπάρκειά τους, καταφεύγουν σε εθνικιστικές εξάρσεις βίας, τραμπουκισμούς και δολοφονίες. Οργανωτικά και ιδεολογικά υστερούν σε σχέση με τους αντίστοιχους ακροδεξιούς χώρους στη Δ. Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, όπως αντίστοιχα υστερούν και οι κρατικοί μηχανισμοί στον σύγχρονο ελληνικό χώρο δράσης των δύο μας συλλογικών κρατικών οντοτήτων.
Ευτυχώς που η Ευρώπη έχει αποδείξει, έστω καθυστερημένα, ότι διαθέτει αντιστάσεις, τόσο εναντίον των ακραίων αυτών κινημάτων, όσο και ενάντια στις κερδοσκοπικές ενέργειες των διεθνών αγορών χρήματος. Το στενό όμως κρατικό συμφέρον των Μελών της ΕΕ, δυστυχώς, ακόμα υπερτερεί, αφού αντιμετωπίζει μυωπικά την έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δίνοντας έδαφος στους ευρωσκεπτικιστές και στους σοβινιστές να δρούν σχεδόν ανεξέλεγκτα.
Αντίδραση από το δημοκρατικό χώρο υπάρχει, τόσο μέσω των θεσμών, των κοινοβουλίων, της δικαστικής εξουσίας, της ασφάλειας του κράτους και της τέταρτης εξουσίας, όσο και εξωθεσμικά, μέσω διαδηλώσεων και άλλων εκδηλώσεων καταδίκης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ο κρατικός μηχανισμός όμως επιβάλλεται να δράσει άμεσα, εξίσου δυναμικά και να απωθήσει το εθνικιστικό κίνημα στο περιθώριο και τον υπόκοσμο όπου μόνο εκεί του "αξίζει" να υπάρχει, γιατί μόνο εκεί μπορούν να βρουν καταφύγιο και "κατανόηση" οι αδύναμοι, οι κομπλεξικοί και οι ιδιοτελείς. Η νόμιμη διαβίωση του συγκεκριμένου ατυχούς μετανάστη στην Ελλάδα αποτελεί ακόμα ένα κίνητρο για το κράτος να δράσει άμεσα προς την κατεύθυνση της διαφανούς και απόλυτης εξιχνίασης του δειλού αυτού εγκλήματος.
Η νομιμότητα όμως του Σαχτζάτ Λουκμάν δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για εφησυχασμό, αφού παρόμοιες ενέργειες από θρασύδειλους στο μέλλον πάντοτε θα εγκυμονούν. Η αγορά εργασίας έχει επίσης τις άμυνες της, πόσους εργατικούς μετανάστες δηλαδή μπορεί να δεχτεί. Η ατελής όμως αγορά εργασίας, όπως είναι η ελληνική και η κυπριακή, οδηγεί τους νόμιμους και μόνιμους κάτοικους της κάθε χώρας στην ανεργία και την ένδεια, δίνοντας ψήφους στους εθνικιστές. Επιπλέον, η ημεδαπή υπογεννητικότητα, σε περιόδους ανάπτυξης και οικονομικής ευφορίας, έδινε τη δυνατότητα απορρόφησης του νεανικού κυρίως αλλοδαπού πληθυσμού, σε χαμηλής κυρίως πνευματικής ανάγκης εργασίες, ενός πληθυσμού που προέρχεται από νόμιμη εργατική μετανάστευση αλλά και αρκετά μεγάλη, σε ανησυχητικό βαθμό, λαθρομετανάστευση από χώρες με μεγάλη γεννητικότητα, του λεγόμενου Λιγότερο Ανεπτυγμένου Κόσμου.
Λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος του Εθνικισμού υπάρχουν, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του νόμου για την απέλαση όλων των λαθρομεταναστών και την απόδοση καρτών διαμονής και εργασίας μόνο στους κλαδικούς τομείς της οικονομίας που υπάρχει πραγματική ανάγκη και την αποδοχή του καθεστώτος ασύλου, βάσει του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ισότιμης κατανομής των βαρών από την λαθρομετανάστευση και την "αγορά" ασύλου. Τέλος, η υλοποίηση της πολιτικής της αναπλήρωσης, τουλάχιστον, του ημεδαπού πληθυσμού (2,1 παιδιά ανά γυναίκα σε γόνιμη αναπαραγωγική ηλικία) αποτελεί την μόνη πραγματική διέξοδο από την κρίση, αφού το μέλλον είναι τα παιδιά,τα οποία όταν θα ενηλικιωθούν θα αποτελούν την ασπίδα του κοινωνικού κράτους, εφόσον βρίσκουν εργασία σε μια υγιή και ανταγωνιστική οικονομία υψηλής παραγωγικότητας στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης [1].
[1] Υπενθυμίζεται ότι η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης καθορίστηκε στην Έκθεση της Επιτροπής Brundland (1987) ως “η ανάπτυξη η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας γενιάς, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο της αναπτυξιακές δυνατότητες των επόμενων γενιών”. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει δύο βασικούς άξονες: α) την κεντρική ιδέα των 'αναγκών', συγκεκριμένα των βασικών εκείνων αναγκών των φτωχώτερων κοινωνικών στρωμάτων του κόσμου, στις οποίες θα πρέπει να δίδεται επιτακτικά η αναγκαία προτεραιότητα· και β) η κεντρική ιδέα της επιβολής κρατικών περιορισμών στην τεχνολογία και την οργάνωση της κοινωνίας βάσει της ικανότητας του περιβάλλοντος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.
Βλ. UN Documents: Gathering a body of global agreements. Our Common Future, Chapter 2: Towards Sustainable Development.
From A/42/427. Our Common Future: Report of the World Commission on Environment and Development: "Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs". It contains two key concepts: (I) the concept of 'needs', in particular the essential needs of the world's poor, to which overriding priority should be given; and (ii) the idea of limitations imposed by the state of technology and social organization on the environment's ability to meet present and future needs."

2 comments:

Vasilis KILIARIS said...

Να μην ξεχνάμε, εξυπακούεται, ότι τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και εγκληματικών - δολοφονικών ενεργειών οδηγήθηκαν εκτός ελέγχου λόγω της ανικανότητας του κράτους να προστατεύσει τους υπηκόους - πολίτες του, όπως είχε γίνει το Μάιο του 2011, με τη δολοφονία του 44-χρονου, ο οποίος μαχαιρώθηκε από λαθρομετανάστες για μία βιντεοκάμερα. Σημειώνεται ότι ο άτυχος σύζυγος και πατέρας ενός παιδιού, περίμενε σε λίγες ώρες να κρατήσει στα χέρια του το δεύτερο παιδί του, γι' αυτό το λόγο κρατούσε στα χέρια του τη βιντεοκάμερα, για να μαγνητοσκοπήσει μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής του: τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=399926

Vasilis KILIARIS said...

Βασιλακη, πες αλευρι... | 21/01/2013 15:20
Κοιλιαρη, φαινεται οτι το γραφοπονημα σου προεκυψε απο πονοκοιλο μαλλον. Αλλοιως δεν νοοειται να μην καταλαβαινει ενας 'διεθνολογος' σαν την χαρη σου πως ενα κομμα απο το 0,29% μεσα σε 4 χρονια πηγε στο 15% και μαλλον δεν ανηκει πλεον στον υποκοσμο αλλα στον ελληνικο λαο που και το ψηφιζει! Επισης κακο Βασιλακη, ειναι οτι δεν μπορεις να ξεχωρισεις ουτε 2 γαιδουριων αχυρα, γιατι δεν εξηγειται πως δεν βλεπεις οτι ενω το ποσοστο του ΣΥΡΙΖΑ ειναι δανεικο (απο ΠΑΣΟΚ μερια) και πλεον στασιμο (αν οχι μειωμενο), το ποσοστο της ΧΑ ειναι καθαρο και αυξανομενο!? Μαλλον ομως τα λες εν ειδος παπαγαλιας μπας και βγαλεις και εσυ 'αξια' τον μισθο σου.
Σπυρος

Απάντηση σε Σπύρος
Απάντηση | 21/01/2013 19:46
Κατ΄ αρχάς, Σπυράκι, δεν είμαι Κρητικός, για να με αποκαλείς Βασιλάκη. Έλληνας Κύπριος είμαι, με διπλή υπηκοότητα, περήφανος για την Ελληνική μου καταγωγή, όπου υπηρέτησα 26 μήνες την Άμυνα του Έθνους, στην παραμεθόριο. Η άνοδος των ποσοστών της ΧΑ από μόνη της, δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο περήφανος, φιλόξενος και πατριωτικός ελληνικός λαός, ξάφνου έγινε σοβινιστής, σαδιστής, δολοφόνος, τραμπούκος και εθνικιστής. Τέλος, η ψήφος του λαού, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, απλά, αν είχες έστω βασικές γνώσεις πολιτικής επιστήμης θα γνώριζες ότι, εκχωρείτε το δικαίωμα της πολιτικής συμμετοχής στους εκάστοτε αντιπροσώπους για συγκεκριμένο αξίωμα και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ήτοι, μιας και δεν είμαι κομματικός, έμμισθος εγκάθετος κανενός κόμματος, η εκχώρηση αυτή δεν είναι εσαεί και όπως αποδόθηκε στην ΧΑ, το ίδιο εύκολα μπορεί στις επόμενες εκλογές, η ίδια ψήφος, να δοθεί σε άλλα κόμματα, όπως και έχει γίνει πολλάκις σε άλλες χώρες με παρόμοια έξαρση του εθνικισμού (Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία κλπ).

Βασίλης Έλληνας



Είστε πραγματικά προκλητικός | 21/01/2013 14:45
όταν γράφετε: "Ο κρατικός μηχανισμός όμως επιβάλλεται να δράσει άμεσα, εξίσου δυναμικά και να απωθήσει το εθνικιστικό κίνημα στο περιθώριο και τον υπόκοσμο όπου μόνο εκεί του "αξίζει" να υπάρχει, γιατί μόνο εκεί μπορούν να βρουν καταφύγιο και "κατανόηση" οι αδύναμοι, οι κομπλεξικοί και οι ιδιοτελείς." Το εθνικιστικό κίνημα και το κάθε κίνημα είναι ιδεολογικό -πρωτίστως- συνεπώς σε μια Δημοκρατία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΔΟΥΛΕΙΑ να το βάλει σε καμία θέση. Αυτό δείχνει το βαθύ σας φασισμό με όσους διαφωνείτε και τη μικροψυχία σας.
Ούτε προσχήματα

Απάντηση σε Ούτε προσχήματα
Απάντηση | 21/01/2013 20:01
Θα είχατε δίκαιο, εάν δεν προϋπήρχε το μεγαλύτερο έγκλημα της Ανθρωπότητας, του 20ου αιώνα, όπου ο γερμανικός ναζισμός, ο ιταλικός φασισμός και ο ιαπωνικός ιμπεριαλισμός οδήγησαν την υφήλιο στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής. Ο Εθνικισμός είναι μία έννοια που εξελίσσεται στην πορεία των αιώνων. Ο Κοραής ίσως σήμερα να θεωρείτο εθνικιστής, την εποχή όμως που φιλοσόφησε περί της αναγέννησης του Έθνους, θεωρείτο διανοούμενος της ελληνικής οικουμένης που ήθελε την απελευθέρωσή μας από τον βάρβαρο οθωμανικό ζυγό. Η στασιμότητα των ιδεολογιών και η προσπάθεια εμβολιασμού τους στην εκάστοτε σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς καμία νέα ιδεολογική συνεισφορά, τις υποβιβάζει απλά σε μια παρωχημένη πολιτική ξύλινου λόγου, αντίστοιχη με την μαρξιστική, στο άλλο άκρο όμως του πολιτικού φάσματος ιδεών. Η βία, είτε προέρχεται από ακροαριστερά (αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος) είτε από ακροδεξιά (εθνικιστές) οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, την κατάλυση της Δημοκρατίας. Ακριβώς για αυτό το λόγο, το Κράτος (όχι ως αφηρημένη έννοια αλλά μέσω της πολιτικής δράσης των εκλελεγμένων αξιωματούχων του και των δημοκρατικών του θεσμών) οφείλει να δράσει και να παρέχει νενομισμένη προστασία στους πολίτες του και όσους διαμένουν νόμιμα στο έδαφός του.

Βασίλης Έλληνας