Friday 25 January 2013

‘’Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ"



Λευκωσία, Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013
ΚΑΤΑ ΤΟΝ H. SWOBODA
«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ»
Βασίλης Κοιλιαρής, Οικονομολόγος - Διεθνολόγος
Ο Hannes Swoboda, πολλάκις τοποθετήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της Κύπρου, σε ζητήματα που σχετίζονται τόσο με το Κυπριακό όσο και με το Οικονομικό και το επερχόμενο μνημόνιο της ΚατασΤρόικα (DesTroika, όπως ο ίδιος την ονομάζει χαριτολογώντας !)
Αναφέρθηκε σε 10 + 1 Σημεία στην τοποθέτησή του, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σ.Κ. ΕΔΕΚ [Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κέντρου] με το πιο πάνω θέμα (24.1.13), τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε απεμπλοκή από το μνημόνιο, έξοδο από την κρίση και προς μια πορεία ανάπτυξης και περισσότερης Ευρώπης:
1. Ρύθμιση των Αγορών από τα Κράτη και όχι το αντίθετο (ρύθμιση από τις αγορές των κρατικών πολιτικών).
2. Σμίκρυνση (αν όχι ελαχιστοποίηση) της απόστασης βιοτικού επιπέδου, ανάπτυξης, παραγωγικότητας κλπ μεταξύ «Βορρά και Νότου» στην ΕΕ.
3. Ελαχιστοποίηση των μπόνους (δώρων επί των πωλήσεων) των τραπεζιτών και των διευθυντικών στελεχών των μεγάλων (και όχι μόνο) χρηματοοικονομικών οργανισμών.
4. Εξορθολογικοποίηση των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ (χρυσός κανόνας = μηδενικός ή πλεονασματικό ισολογισμός).
5. Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης το συντομότερο δυνατό.
6. Ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ (που αντιστοιχεί μόλις στο 1% του ΑΕΠ των 27 Κρατών - Μελών της Ένωσης.
7. Εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που προτείνει η DesTroika, όχι όμως στην πλήρη αποσάθρωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού συστήματος.
8. Ισορροπία στην Οικονομία, ήτοι στρατηγικός σχεδιασμός των οικονομικών πολιτικών.
9. Δίκαιη και νομότυπη φορολόγηση.
10. Μείωση της απόστασης μεταξύ πλουσίων και φτωχών (η μεσαία τάξη είναι αυτή που δίνει ώθηση, με την κατανάλωσή της, στις αναπτυξιακές προοπτικές σε ένα κράτος).
11. (+1) Προώθηση του Συμφώνου - Εγγύησης Νεανικής Πρώτης Απασχόλησης (European Youth Guarantee - http://www.youth-guarantee.eu), για την καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως των νέων.

No comments: