Το παρόν Ιστολογιογράφημα αποσκοπεί στην αρχειοθέτηση και προβολή της συγγραφικής έρευνας και ακτιβισμού, περί Πολιτικής, Ακαδημίας-φιλοσοφίας, Οικονομίας και Κοινωνίας (ΠΑΟΚ), της αρθρογραφίας στον τύπο, τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο[*], καθώς και της εν δυνάμει ακαδημαϊκής ενασχόλησης του υποφαινόμενου !! [*]Σειρά απόψεων/τοποθετήσεων, βγαλμένων από τα σπλάχνα της νέας Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), που έχει Λόγο και ρόλο στα δημόσια ζητήματα του τόπου, μέσω της χρήσης της (νέας) τεχνολογίας !!
Friday, 8 June 2018
Πώς δύναται να επιτευχθεί η κοινωνική αλλαγή: η κρίσιμη μάζα του 25%
Η κοινωνική αλλαγή εφικτή με έναν «μαγικό» μειοψηφικό αριθμό
Εδώ και 50 χρόνια, οι κοινωνικοί και άλλοι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν ποιό ποσοστό είναι το σημείο καμπής της κοινωνικής δυναμικής πέρα από το οποίο ανατρέπεται μια κατεστημένη άποψη και συμπεριφορά.
[…]
Τουλάχιστον το 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις, είναι μια νέα επιστημονική απάντηση.
Αυτό το ποσοστό φαίνεται να χρειάζεται για να γείρει η ζυγαριά της κοινής γνώμης υπέρ μιας αλλαγής σε ευρύτερη κλίμακα, προκειμένου να επικρατήσει μια νέα νοοτροπία και πρακτική σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.
[…]
Περίπου το 25%, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντέιμον Σέντολα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science”.
Εδώ και 50 χρόνια, οι κοινωνικοί και άλλοι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν ποιό ποσοστό είναι το σημείο καμπής της κοινωνικής δυναμικής πέρα από το οποίο ανατρέπεται μια κατεστημένη άποψη και συμπεριφορά. Έχουν έως τώρα προταθεί διάφορα ποσοστά που κυμαίνονται από 10% έως 40%.
Είναι φανερό ότι η κοινωνική δυναμική στον πραγματικό κόσμο είναι πολύπλοκη και δεν μπορεί ένας επιστήμονας να επαναλάβει την ιστορία στο εργαστήριο, αλλά μπορούν να γίνουν πειράματα και έτσι να εξαχθούν συμπεράσματα. Αυτό έκανε η νέα έρευνα, που ζήτησε από δέκα ομάδες των 20 ατόμων η κάθε μία να «παίξουν» online σενάρια αλλαγής.
[…]
Ένα βασικό συμπέρασμα από μελέτες αυτού του είδους είναι ότι αυτό που φαίνεται να αποτελεί καθαρά προσωπική προτίμηση κάθε ανθρώπου για διάφορα ζητήματα, στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το τι θέλει ο καθένας ως άτομο, αλλά επίσης με την αφανή -πλην τρομερά ισχυρή- κοινωνική δυναμική που αλλάζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Όμως, σύμφωνα και με τον Σέντολα, ασφαλώς στον πραγματικό κόσμο δεν είναι εξίσου εύκολο η δυναμική αυτή να «δουλέψει» στα πάντα. Για παράδειγμα, στα θέματα θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτικού προσανατολισμού, η αντίσταση στην αλλαγή είναι γνωστό ότι μπορεί να είναι μεγάλη.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/technology/article/375558/i-koinoniki-allagi-efikti-me-enan-magiko-meiopsifiko-arithmo/#ixzz5HrkIYegZ
Βλ. Centola D. (2018). “How Behavior Spreads: The Science of Complex Contagions”
https://press.princeton.edu/titles/11279.html
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment