Saturday 1 April 2017

Οι εθνικές επέτειοι ως εργαλείο μνήμης και τιμής σε όσους έπεσαν για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κυριαρχία του Λαού μας!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ

Εθνικές επέτειοι ... (Α. Σπύρου 30.3.2017)

Προσωπικές επιθέσεις και γενικεύσεις δεν τιμούν κανένα, ειδικότερα δε τους δασκάλους και άλλους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας!

Με μια πιο ψύχραιμη ματιά, αναμένεται ότι τοποθετήσεις όπως αυτή της Ανθής Σπύρου θα 'πρεπε να αποτελούν τροφή για σκέψη σε μια ελεύθερη χώρα, που υποτίθεται ότι ενστερνίζεται τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας ευτυχώς ανήκουμε και η οποία έχει θεμελιωθεί πάνω στο αρχαιοελληνικό ιδεώδες της δημοκρατίας και του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος !!

Αντίθετα, τα απαξιωτικά σχόλια και οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί αποδομούν τα όποια επιχειρήματα των λεγόμενων πατριωτών, ενώ θα μπορούσαν να αποφύγουν τον εύκολο δρόμο της λοιδορίας και να επιχειρήσουν να εμπλακούν σε ένα γόνιμο διάλογο με τη συγγραφέα. 

Στρατηγικός στόχος, τέλος, θα μπορούσε να είναι η εκκίνηση ακόμα μιας διαβούλευσης, πραγματικής αυτή τη φορά, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Παιδείας στη νήσο Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα. Μιας διαβούλευσης που θα αποσκοπεί στην εξομάλυνση των συγκρουόμενων στόχων της εκπαίδευσης στην Κύπρο, στην εμπέδωση του ευγενούς πατριωτικού και εθνικού αισθήματος και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης !!!

Εξάλλου, ας μην λησμονούμε ότι ελλείψει ικανούς και επαρκούς ισχύος, η "απελευθέρωση" δεν είναι δυνατόν να επέλθει με ευχολόγια, δοξολογίες και αναχρονιστικές προσεγγίσεις, εφόσον είμαστε κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης και των οικουμενικών αρχών και αξιών, ως χώρα-μέλος των ΗΕ. 

Ας είναι έστω η Επανένωση ο δρόμος που θα αποσείσει τον Αττίλα από τον Πενταδάχτυλο ο κοινός μας στόχος και οι εθνικές επέτειοι το εργαλείο μνήμης και τιμής σε όσους έπεσαν για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κυριαρχία του Λαού μας!
-------------------------
Ας μην λησμονούμε άλλωστε τις αντικρουόμενες προσεγγίσεις επί των γεγονότων που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, όπου θύματα, πέραν των Άγγλων, ήταν και Ε/Κ και Τ/Κ αγωνιστές, προδότες, παράπλευρες απώλειες κ.ά. περιπτώσεις.
Μόνον όταν αντικρύσουμε κατάμματα με παρρησία το παρελθόν μας θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε με πειθώ με τον "Άλλο" συμπατριώτη μας και θα έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας η Λύση του Κυπριακού Ζητήματος !!!

Βλ. παραδείγματος χάριν ακόλουθες αντιπαραθέσεις: 
http://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/topika/208417-eoka-7-simantika-pragmata-poy-den-xeroyme-gia-ton-apeleytherotiko

http://www.eoka.org.cy/?page_id=604
http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=717&-V=history 
http://antistasi.org/?p=27375

---
Πολλά γιατί αιωρούνται στον ορίζοντα, όπως, μεταξύ άλλων, το πιο κάτω, εν πολλοίς ρητορικό, ερώτημα, εφόσον αληθεύει ότι τα θύματα του αγώνα κατά κάποιον τρόπο μοιράστηκαν δια τρία:

  1.  Άγγλοι αποικιοκράτες, Ε/Κ και Τ/Κ αστυνομικοί του καθεστώτος θύματα ΕΟΚΑ, 
  2. Έλληνες αγωνιστές θύματα βρετανικής αποικιοκρατικής δύναμης,
  3. Έλληνες Κύπριοι εμφυλιακά θύματα του Αγώνα.

Ως προς τί οι δραματοποιημένες αφηγήσεις της ιστορίας και των γεγονότων, όπου εν πολλοίς αποκρύπτεται η πλήρης, επιστημονική και ιστορική καταγραφή του Αγώνα;

Ενώ η Ένωση δεν επετεύχθη, η Βρετανία έμεινε στη Νήσο με δύο τουλάχιστον κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις και το πρώτο εγχείρημα αυτοδιάθεσης-ανεξαρτησίας απέτυχε, καθότι η Χούντα και το Πραξικόπημα έφεραν τον Αττίλα στην Κύπρο, μοίρασαν το νησί και κατέστρεψαν τη χώρα, υποθηκεύοντας το μέλλον γενεών και γενεών!

No comments: