Saturday 27 February 2016

Απόγονος άλλου δεν είναι τις απλώς εκ φύσεως. Απόγονος γίνεται εξ ιδίας δυνάμεως!


"Απόγονος άλλου δεν είναι τις απλώς εκ φύσεως. Απόγονος γίνεται εξ ιδίας δυνάμεως"!


Όσο προχωρά το ερευνητικό πρόταγμα πτυχιακής, τόσο πιό απαισιόδοξο φαντάζει το παρόν και έτι περαιτέρω αισιόδοξο το μέλλον, νοουμένου ότι η διαπαιδαγώγηση του Πολίτη θα υπερβεί την εποχή της (το λεγόμενο Zeitgeist).
---
Στο υστερόγραφο, ξεδιπλώνεται η κανελλοπούλειος σκέψη στην παιδαγωγική της διάσταση, με αφορμή την «κατηγορία», κατά τον ανωνυμογράφο, που του αποδίδεται ότι είναι "μαρξιστής", έχοντας ως αίτιο την ευσυνειδησία και ειλικρίνεια του Π.Κ. να απαρνηθεί μέρος πρότερού του δοκιμίου, αναγνώριση που η γνωστοποίησή της έδωσε αφορμή στους «Νέους Πρωτοπόρους» (Οκτώβριος 1933, πρόκειται για περιοδικό της τότε Αριστεράς, παρά τον τίτλο Πρωτοπόροι που σήμερα έχει οικειοποιηθεί η νεολαία της κυπριακής κεντροδεξιάς) να τον χαρακτηρίσουν ως "φασιστήν". Το κωμικό-παράδοξο αυτό γεγονός, το οποίο συνέβαινε τότε στην Ελλάδα (και συνεχίζει να συμβαίνει στον εν γένει Ελληνισμό), έδωσε αφορμή στον μ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο να δηλώσει, αντί επιλόγου, τα ακόλουθα:
Αυτά είναι εκείνα, τα οποία με αναγκάζουν να τονίσω και πάλιν, ότι έχομεν ανάγκην μακράς ακόμη διαπαιδαγωγήσεως και μορφώσεως διά να φθάσωμεν εκεί, όπου έπρεπε ήδη – εάν άλλους είχομεν διδασκάλους και άλλην παιδείαν – να έχωμεν φθάσει. Καλόν είναι πάντως – μέχρι ότου φθάσωμεν εις το σημείον εκείνο – να μήν επικαλούμεθα την ιδιότητά μας ως κληρονόμων του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ας φεισθώμεν της μνήμης των αρχαίων Ελλήνων και ας μή τους ονομάζωμεν προγόνους πριν ή γινώμεν ημείς αληθείς απόγονοί των. Απόγονος άλλου δεν είναι τις απλώς εκ φύσεως. Απόγονος γίνεται εξ ιδίας δυνάμεως! (Κανελλόπουλος, "Η Πρόοδος και οι Αρχαίοι", 1934: 136)
---

Δήλωση-Ευχή που δυστυχώς ακόμη, ένα αιώνα σχεδόν μετά, ως Ελληνισμός, δεν κατορθώσαμε να υπερβούμε!!

No comments: