Ανάγκη συνομολόγησης ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, βάσει των αρχών της Φιλελεύθερης Σοσιαλδημοκρατίας !!!Η δρομολογούμενη κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, εις βάρος των μισθωτών (υπαλλήλων/εργατών) και προς όφελος των κεφαλαιοκρατών (αξιωματούχων, αριστοκρατών, επιχειρηματιών, μελών ΔΣ εταιριών, εισηγμένων ή μη και γαιοκτημόνων) δια μέσου της καταναλωτικής δύναμης των αστών (μηδενός εξαιρουμένου, περιλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων, εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών, ερευνητών και ακαδημαϊκών), δύναται να καταδειχθεί ως το κεντρικό ζήτημα (θεωρητικό/φιλοσοφικό και πρακτικό/καθημερινό) έρευνας, επιθυμίας επίλυσης και ενασχόλησης της Φιλελεύθερης Σοσιαλδημοκρατίας !!
... Οσονούπω !Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται η απαξιωτική έκφραση «παιδί του κομματικού σωλήνα» για όσους αναδείχθηκαν με βάση την κομματική τους δραστηριότητα. Υπάρχουν, όμως και πολύ περισσότερα παιδιά του «οικογενειακού σωλήνα» που στήριξαν την άνοδό τους στις πελατειακές δραστηριότητες των γονέων τους πολιτικών. Και οι δύο κατηγορίες δεν έχουν αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα, αγνοούν γι' αυτό τον κόσμο της δουλειάς, την πειθαρχία της εργασίας, το περιβάλλον του εργαζόμενου στο οποίο ζουν οι περισσότεροι πολίτες. Κατά κανόνα στις δραστηριότητές τους εκτός του κόμματος και της πελατειακής δραστηριότητας, υποτιμούν την ανάγκη προετοιμασίας, τη σχεδιασμένη δουλειά, τη συστηματική δράση». Από την ομιλία-παρουσίαση του τ. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για το βιβλίο «Μια σύγχρονη Οδύσσεια», του πρώην Προέδρου της Κύπρου. «Πρωτοπόρος ο Γιώργος Βασιλείου της ιδέας να έρθει η Κύπρος πιο κοντά στην Ευρώπη» (Καθημερινή, 15.10.2013). http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=150746
Ρέκβιεμ για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία ή Ανατολή για την Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία??
Σχολιασμός επί της τοποθέτησης του Καθηγητή Ν. Μαρατζίδη, στο διήμερο πολιτικό-επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ με το ΙΣΤΑΜΕ, με αφορμή την 39η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254, Ταύρος).Ρέκβιεμ για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία Η "σύγχρονη" κομματικοκρατία, σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως αυτή εκφράζεται, αντίστοιχα, από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΚΟ, αποτέλεσαν την ελληνική πτυχή της πτώσης της σοσιαλδημοκρατίας στον ελληνικό κόσμο. Τα κόμματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εκφράζουν την εργατική τάξη, περιλαμβανομένων αγροτών και υπαλλήλων, η οποία βρίσκεται σε υποχώρηση, ένεκα της παγκοσμιοποίησης, της κινητικότητας εργαζομένων από τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες και της μετεξέλιξης της εγχώριας εργατικής τάξης σε μια νέα μεσοαστική και κάποτε νεογιάππικη τάξη. Οι βολεμένοι συνδικαλιστές, εξάλλου, αντιπρόσωποι της τάξης αυτής, ως μέλη μιας νέας προνομιουχοκρατίας, αδυνατούν να κατανοήσουν τα στοιχειωδώς καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων και λόγω της κομματικής τους ταύτισης είναι ανίκανοι να πραγματώσουν το ρόλο τους. Η νέα τεχνολογία πλέον μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο επικοινωνίας, αμεσότητας στη λήψη αποφάσεων και συμμετοχής στα κοινά (καλώς νοούμενα συμφέροντα) και στις δημιουργηθείσες ομαδοποιήσεις εργαζομένων, βάσει θέσης τους, μόρφωσής τους και εξοικείωσής τους με την Κοινωνία της Πληροφορίας !! Όπως αναφέρει άλλωστε ο Ακαδημαϊκός Σωτήρης Ντάλης*:
Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, και η τεχνολογική επανάσταση στην πληροφορική μας επιβάλλουν να επινοήσουμε εκ νέου το ρόλο της κρατικής εξουσίας. Σύμφωνα με τον γάλλο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Φιλίπ Αγκιόν, απαιτείται σήμερα η θεωρητική σύλληψη ενός κράτους που θα επενδύει στην καινοτομία προκειμένου να απαντήσει στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, ενός κράτους που δεν αμφισβητεί τις δυνάμεις της αγοράς, αλλά αντιθέτως τις τονώνει, τις επαναπροσδιορίζει και τις θέτει στην υπηρεσία της συλλογικής ευημερίας. Να επιδιώξουμε λοιπόν ένα κράτος που θα προστατεύει τους πολίτες του, καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο αβέβαιος, ένα κράτος αδέκαστο.[*] Ντάλης Σ. (2012). «Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, είναι η λύση», Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική, τετραµηνιαία πολιτική και οικονομική επιθεώρηση, τ. 25, σσ. 21-26, Αθήνα: Παπαζήση.
---
Με την παράθεση του παρακάτω αποσπάσματος επιθυμώ να επικροτήσω και εγώ με τη σειρά μου την ανάγκη σύμπραξης κάθε φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής πνευματικής δύναμης, ατόμων, σχολών σκέψης και ομάδων, άτυπων ή οργανωμένων, με απώτερο σκοπό τη συγκρότηση μιας διεκδικητικής πολιτικής ευρω-ενότητας, ενόψει και των επερχόμενων Ευρωεκλογών, Μαΐου 2014 !!
«Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία των 58»
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014http://www.naftemporiki.gr/story/758298
Χρ. Ροζάκης: Κρίσιμες οι επερχόμενες εκλογές
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης ο οποίος σημείωσε πως οι «58» δεν είναι κόμμα αλλά μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να συσπειρώσει δυνάμεις του τόπου σε μια εποχή, που έχουν παρέλκει οι «καθαρές» ιδεολογίες και χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία των φιλελεύθερων του Κέντρου με όσους υποστηρίζουν τη σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση.
Ο κ. Ροζάκης επιπλέον υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έφταιξε και τιμωρείται για αυτό που έκανε επί σειρά ετών» σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρει το δρόμο της, πολιτικό και οικονομικό, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Μάλιστα επισήμανε την κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών - σε μια Ευρώπη με αυξημένο ευρωσκεπτικισμό - καθώς μέσω αυτών θα προκύψουν και νέα πρόσωπα σε ό,τι αφορά τα σημαντικά αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
No comments:
Post a Comment