Saturday, 27 April 2013

Περί αιτιών και θεραπείας της οικονομικής κρίσης


Λευκωσία, Σάββατο, 27 Απριλίου 2013
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Περί αιτιών και θεραπείας της οικονομικής κρίσης
Τα αίτια
Σε μια χώρα όπου η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία, η απόσειση ευθύνης, μερικές φορές η απαξίωση των νόμων και σίγουρα η απαξίωση των θεσμών, «μια ανθρώπινη τραγωδία όπως ήταν το Μαρί και μια οικονομική τραγωδία όπως είναι η σημερινή κατάσταση» ήταν περίπου προδιαγεγραμμένες, ήταν το καταληκτικό σχόλιο της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία κατέθεσε χθες στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία.
«Το Μαρί και οι τράπεζες διέλυσαν την κυπριακή οικονομία», δήλωσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας πως εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος τα μέτρα δεν ήταν αρκετά, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό σε δύο εξωγενείς παράγοντές, και συγκεκριμένα στην έκρηξη στο Μαρί και στις ζημιές των Τραπεζών. Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναμένουμε αντιπροτάσεις για την επίτευξη αξιοκρατίας και δημιουργίας κινήτρων για ανάληψη ευθύνης, με τη μορφή της διοικητικής ευθύνης για ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της χρηστής διοίκησης, της καινοτομίας και της αύξησης της παραγωγικότητας.
Οι εξωγενείς παράγοντες ήταν ταυτόχρονα και συστημικοί παράγοντες της οικονομίας, ο ενεργειακός και ο χρηματοοικονομικός. Το τραπεζικό και το δημόσιο διοικητικό σύστημα ευθύνονται για τη διάλυση της κυπριακής οικονομίας.
Η Θεραπεία
Ioannis Papadopoulos
Βλέπω τον Κύπριο Νομπελίστα Οικονομικών Χριστόφορο Πισσαρίδη* στην εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα. Αυτός ο νηφάλιος, μειλίχιος και οικονομικά πολύ φιλελεύθερος άνθρωπος έχει γίνει ακόμα πιο αντιγερμανός και από τον μέσο Ελλαδίτη. * Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου, ο οποίος έλεγε πριν από τις 15 Μαρτίου 2013 ότι "αποκλείεται το Eurogroup να κουρέψει καταθέσεις και να τινάξει έτσι στον αέρα την τραπεζική πίστη στην ευρωζώνη".
Vasilis Kiliaris
@περί εκπομπής: Κρίμα που δεν μεταδίδεται η εκπομπή, ζωντανά και στην Κύπρο. Το τηλεοπτικό τοπίο είναι αναχρονιστικό και σε μεγάλο βαθμό (μεγαλύτερο από ότι ισχύει στην Ελλάδα) καθοδηγούμενο και κομματικά ελεγχόμενο.
@σχόλια ελλαδίτης: στην Κύπρο χρησιμοποιείται συνήθως η έννοια αυτή, αν και τελευταία την ακούω όλο και περισσότερο από τον ελληνισμό της διασποράς όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες που διαβιούν/γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ήτοι ως έννοια γεωγραφικής κατανομής/προέλευσης. Αρνητικό περιεχόμενο προσδίδουν, ατυχώς, οι κύπριοι όταν αναφέρονται στους Έλληνες της Ελλάδας ως "καλαμαράδες". Δυστυχώς η στενόμυαλη και κοντόφθαλμη αντίληψη περί του ελληνισμού, βρίσκει την απόλυτη συνταγή καταστροφής στην "Μεγαλόνησο".
@Μνημόνιο και συζήτησης περί αυτού: Χωρίς να μπορώ να παρακολουθήσω την εκπομπή, πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις μνημονιακές ρήτρες και όρους με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο έτσι ώστε να απεμπλακούμε το συντομότερο δυνατόν από την Τρόικα. Η λίρα και η πειραματική επιστροφή στο παρελθόν, δεν είναι η λύση. Λύση είναι μεν η ταχύτερη έξοδος από τροϊκανά τελεσίγραφα και μνημόνια με το σωστό τρόπο δε, αφού πετύχουμε την αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας, μέσω μιας ισχυρής και εκσυγχρονισμένης οικονομίας! Προσωπικά πιστεύω ότι η λύση είναι εντός ΟΝΕ, Ευρώ και Συνεταιρισμού για την Ειρήνη! Συνάμα προκρίνω ότι ο μόνος δρόμος για την απεξάρτηση από την οικονομική κρίση και τις υπόλοιπες απειλές εναντίον της κυριαρχίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας (και της Ελληνικής Δημοκρατίας) είναι η ΑΛΛΑΓΗ του Κυπριακού (και του Ελληνικού-Ελλαδικού) πολιτικού, οικονομικού και γενικότερα κοινωνικού ιστού της χώρας μας σε ένα διαφορετικό εκσυγχρονισμένο μοντέλο σκέψης, πολιτικής και οικονομίας.

No comments: