Διακοπές στη Σερβία, πριν και μετά από ολιγοήμερη περιήγηση και μάθηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, περιδιαβαίνοντας κάπου μεταξύ Σέρβων, Μουσουλμάνων και Κροατών. Έχουμε πολλά να μάθουμε και από δω!
15-18 και 27-28 Αυγούστου 2023: Σερβία (Beograd n' Užice)
Εν αρχήν και εν τέλει ήταν μια καλοκαιρινή διέξοδος από το κυπριακόν γίγνεσθαι ... στους πρόποδες και εντός του Εθνικού Δρυμού Fruska Gora,
ήτοι του παλαιότερου και ίσως ενός από τα σπουδαιότερα εθνικά πάρκα φυσικής ομορφιάς, γαλήνης και προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στη Σερβία! Η κατακλείδα δε υπήρξε τόσο η κατά την προσωπική άποψη ομορφότερη, με υπέροχους και ευγενέστατους κατοίκους, περιφερειακή πρωτεύουσα της Σερβίας στο Ούζιτσε,
καθώς και το παραποτάμιο Βελιγράδι, όπου συνυπάρχει ο ανθρώπινος πολιτισμός με το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στο σημείο μετατροπής του Σάβα σε παραπόταμο του Δούναβη !!
|
Το Θεάρεστο Užice, από το κάστρο που επιθεωρεί την "πόλη του Τίτο" [αναλυτικό αφιέρωμα σε γιουγκοσλαβικά μνημεία στον σύνδεσμο]
|
18-27 Αυγούστου 2023: Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Tuzla, Sarajevo, Višegrad)
Στο ενδιάμεσο, υπήρξε μια καλοκαιρινή περιήγηση σε μιά χώρα πολύπαθη και ίσως λιγότερο διεφθαρμένη κατά τη γενική αντίληψη, λόγω κυρίως του διεθνούς παράγοντα εκτιμώ που την επιτηρεί από το 1995. Ερευνώντας δε περαιτέρω επί του πεδίου τη σύγχρονη ιστορική περίοδο των Βαλκανίων εν γένει, με απώτερο ορίζοντα την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζγοβίνης (Β-Ε), αλλά και της Σερβίας, καθώς και του συνόλου των κρατών και λαών των Δυτικών Βαλκανίων και συνειδητοποιώντας την κοινή μοίρα των χωρών μας και τα κοινά χαρακτηριστικά που δένουν (ή χωρίζουν) τους ανθρώπους στην ευρύτερη αυτή περιφέρεια του κόσμου !!
Εισήλθαμε στη Σερβική Δημοκρατία,
μίας εκ των δύο συνιστώσων πολιτικών οντότήτων που συναποτελούν τη Β-Ε, ήτοι τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Πραγματοποιήθηκε δε στάση στη Bijeljina (Бијељина-Μπιγιέλινα) για συναπάντημα γνωστών και μια,
ίσως δεύτερη, γνωριμία με την πόλη.
Ακολούθησε διαδρομή για διήμερη διανυκτέρευση στην Tuzla (Тузла-Τούζλα), μέσω μιας σχεδόν "προσκηνυματικής" στάσης στο Zavidovići (Завидовићи-Ζαβιντόβιτσι).
Η πορεία κατέληξε στο Ανατολικό Σαράγεβο (γεωγραφικώς νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Β-Ε) για, εν τέλει, πενθήμερη διαμονή.
Πέραν της "ανακάλυψης" του
σερβικού Σαράγεβο
και της επανεξερεύνησης
του ιστορικού κέντρου του
Σαράγεβου·
πραγματοποιήθηκαν παράλληλα αυθημερών εκδρομές εξερεύνησης στα Ολυμπιακά Όρη πέριξ της πόλης (όπου διεξήχθησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαράγεβο το 1984)
και στo Konjic (Коњиц-Κόνγιτς).
Στο ενδιάμεσο, διεξήχθη μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Κοινοβούλιο της Β-Ε, μετά από σχετική πρόσκληση συναδελφικής γνωριμίας.
Αποχαιρετώντας το Σαράγεβο από τα υψίπεδα της πρωτεύουσας,
με πορεία επιστροφής στη Σερβία, έγινε έκτακτη διανυκτέρευση στο ιστορικό Višegrad (Вишеград-Βίσεγκραντ), σκιαζόμενο από το σκοτεινό του παρελθόν ... [βλ. εξαιρετικό αφιέρωμα στο
ιστολόγιο της Αικατερίνης Τεμπέλη)
Υπέρτατο αξιοθέατο είναι το Γεφύρι του Δρίνου [το οποίο εκθιάζεται στο ομώνυμο έργο (1945) του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1961) Ivo Andrić)*. Καταξιωμένο ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco θεμελιώθηκε (1571-77 μ.Χ.) από τον εξισλαμισθέντα Μεγάλο Βεζύρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Mehmed Paša Sokolović και ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Δρίνου, αλλά όχι και τους λαούς της μετα-εμφυλιοπολεμικής αυτής χώρας!
*Η πόλη επίσης "φιλοξενεί" το Andrićgrad που ίδρυσε ο βραβευμένος σκηνοθέτης Emir Kusturica (ταινία
Underground 1995, την οποία συνυπογράφει με μουσική ο Goran Bregović), μια εικονική πόλη αφιερωμένη στον Γιουγκοσλάβο συγγραφέα Ivo Andrić.
No comments:
Post a Comment