Sunday 18 April 2021

Περί πανδημίας κορωναϊού #SARS_CoV_2 και νόσου #COVID19

Περί πανδημίας κορωναϊού #SARS_CoV_2 και νόσου #COVID19

#ΔενEφησυχάζουμε (v.VΙΙΙ)

#ΘαΠρεπεΝαΒγαίναμεΜεΠροσοχή υιοθετώντας #ΝέεςΣυνήθειες

#οΚορωναϊόςΠαραμονεύει #ΔεύτεροΚύμαΠάμεΓιαΤοΤρίτο

Η παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στον #κορωνοϊό συνεχίζεται ...

Περί πανδημίας κορωναϊού #SARS_CoV_2 και νόσου #COVID19: Εβδομαδιαία ενημέρωση κατάστασης-δεδομένων, περιλαμβανομένης καταγραφής απολογισμών αρχής γενομένης 17 Μαρτίου 2020, ως ελάχιστος φόρος τιμής-μνημόνευσης θυμάτων πανδημίας.

Αξιοποιώντας πρότερη επιστημονική γνώση στη βάση της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης, καθώς και των διεθνών σχέσεων, επιχειρείται εβδομαδιαία αποτίμηση και μονογράφηση των επιπτώσεων της εν λόγω πανδημίας, καθώς και τρόπων θεραπείας ή/και εισηγήσεων θετικοποίησής τους, ως αντίδοτο των παθογενειών της κοινωνίας μας.

Προοίμιο
Η παρούσα πανδημία έχει να μας διδάξει πάρα πολλά, τόσο στην καθημερινή μας επαφή με τον κοινωνικό μας περίγυρο (οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό και γενικότερα των όποιων επαφών κατά την εκπλήρωση των καθημερινών μας αναγκών και επιθυμιών), όσο και στην ημερήσια τήρηση βασικών υγειoνομικών κανόνων και συμπεριφορών. Κατά πόσον αυτές οι διδαχές θα εμπεδωθούν από μια κρίσιμη μάζα, ικανή να την μεταλαμπαδεύσει στην επικοινωνιακή κουλτούρα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, μετουσιωμένες σε μια νέα πραγματικότητα βίου, κοινωνικοποίησης και συμπεριφοράς, αποτελεί το διακύβευμα του παρόντος εγχειρήματος.

Ανασκόπηση γεγονότων:
Σε μεγάλο αριθμό χωρών εφαρμόστηκε σχεδόν καθολικός ή απόλυτος, λόγω και των θρησκευτικών εορτών περιόδου (Πάσχα, Ανάσταση, Ραμαζάνι), περιορισμός μετακινήσεων και σειρά άλλων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, ο οικονομικός υφεσιακός αντίκτυπος της εν εξελίξει κρίσης πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύς, σε επίπεδο, αν όχι μεγαλύτερο, οικονομικών κρίσεων 2007-2013, δεκαετίας ΄70 και κραχ 1929-1933. Εξού και ξεκίνησε η άρση των περιορισμών, δίχως όμως συντονισμό μεταξύ των κρατών, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι η πανδημία έχει διαφορετικά χρονικά σημεία εμφάνισης, επέκτασης, κορύφωσης και αναμενόμενης καταστολής της σε κάθε χώρα. Για αρκετές χώρες, η εβδομάδα που ακολούθησε το "εορταστικό" τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε ορόσημο σταδιακής επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση (ante). Συνεχίζεται παράλληλα η υιοθέτηση νέων συμπεριφορικών καθημερινών συνηθειών, ήτοι της υιοθέτησης μέτρων υγιεινής και αποστασιοποιημένης κοινωνικοποίησης. Αρχικά, υπήρξε βούληση για δρομολόγηση-δημιουργία ζωνών ασφαλούς διέλευσης μεταξύ χωρών, όπως π.χ. Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και άλλων κρατών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες με παρόμοια στατιστικά χαρακτηριστικά, βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής τους ομοιότητας, όπως πχ με Βαλκανικές Χώρες (Σερβία κ.ά.), Βαλτικές Χώρες, Χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία και Σλοβακία) και Σκανδιναβικές Χώρες (εκτός Σουηδίας). Δυστυχώς, όμως, η αρχική ευφορία για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας δεν είχε διάρκεια και αρκετές χώρες έχουν ήδη εισέλθει στη φάση του λεγόμενου 2ου κύματος. Αρκετά κράτη πλέον εφαρμόζουν εθνικά συστήματα κατάταξης σε κατηγορίες επικινδυνότητας των άλλων χωρών, για σκοπούς ελέγχου και θεωρήσεως εισόδου των δυνάμει ταξιδιωτών. 

Σε ένα παρεμφερές πεδίο ανάλυσης, η επαναφορά στην ειδησεογραφία θεματικών που άπτονται διεθνοπολιτικών ζητημάτων και δη εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και θεμάτων εσωτερικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελούν ενδείξεις επαναφοράς στην πρό της κρίσης κατάσταση και #καθημερινότητα (#ante), ενώ, παράλληλα, καταδεικνύεται ως γεγονός η αποδοχή των επιπτώσεων της πανδημίας, περιλαμβανομένης της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων, ως μέρος μιας νέας #κανονικότητας (#post).

Οιονεί Διάλογος Πολιτών εν καιρώ πανδημίας:
Πολίτης 1 (Π1): Δηλαδή, εάν κρατούμε αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα κανονικά, πλενόμαστε συχνά και δεν ακουμπάμε το πρόσωπο χωρίς καθαρά χέρια, τα περιοριστικά μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας θα αρθούν νωρίτερα;
Πολίτης 2 (Π2): Τηρώντας τις ανωτέρω απλές στη βάση τους συνήθειες, η νόσος COVID-19 θα υποχωρήσει πιό άμεσα, μέχρι και την ολική της εκμηδένιση όταν εδραιωθεί η χρήση σχετικού εμβολίου.
Π1: Δηλαδή, πειθαρχώντας στις οδηγίες Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, όπως αυτά ισχύουν σε κάθε χώρα και κυρίως στις ευρωπαϊκές, αν και χρήζει η δημιουργία κοινού πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ΕΕ, η εν εξελίξει υγεινομική κρίση και επερχόμενη οικονομική καταιγίδα που θα κατακλύσει την ανθρωπότητα, μπορεί να αποφευχθεί;
Π2: Όχι εντελώς, αλλά σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις τους θα είναι αρκετά λιγότερες. Φτάνει να τηρηθούν, για όσο χρόνο ακόμα χρειαστεί, οι νέες συμπεριφορικοί κανόνες και υιοθετηθεί ως στάση ζωής αυτή η νέα καθημερινότητα.
Π1: Γιατί τότε αρκετοί δυνάμει φορείς υποκρίνονται ότι ακολουθούν τις οδηγίες, φοβούμενοι το πρόστιμο αντί τον ιό αυτόν καθαυτόν;
Π2: Αυτό, αγαπητέ συμπολίτη, χρήζει ανάλυσης της κοινωνιολογικής συμπεριφοράς των μαζών και δη της ψυχολογίας του αρχέγονου λαού μας ...

Προτείνονται για πληρέστερη πληροφόρηση
Κριτικό σημείωμα υποφ.:
Έχοντας σχετική επιφύλαξη (βλ. ακολούθως), συστήνεται η παρακολούθησή του ντοκιμαντέρ “#Παρόντες”, με σκοπό την εγρήγορση ενόψει του επερχόμενου 4ου πανδημικού κύματος ... Χωρίς να απεμπολείται η ευθύνη των ιθυνόντων σε κάθε επίπεδο, κυβερνητικό (πολιτικές αποφάσεις), εκκλησιαστικό (θρησκοληψία αντί θρησκευτικότητα), συνδικαλιστικό (πορείες, συγκεντρώσεις), υγειονομικό (εισηγήσεις, μέτρα), επιχειρηματικό (άνοιγμα αγοράς), πολιτειακό (εγκλεισμοί, απαγορεύσεις), αλλά και των ίδιων των πολιτών, περιλαμβανομένων των πολιτικών αντιπροσώπων τους και άλλων αρχών εξουσίας (ανεπάρκεια κριτικής σκέψης, νεποτισμός και ανευθυνότητα), η προσέγγιση του Γ. Αυγερόπουλου [Ντοκιμαντέρ “ΠΑΡΟΝΤΕΣ” (Ελλάδα, 2021)] θα μπορούσε να ήταν πιό ισορροπημένη, ιδιαίτερα αναφορικά με την κατανομή της εξουσίας και της οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ δημόσιας και ιδιωτική σφαίρας. Η πλήρης αποδόμηση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού προτάγματος έναντι του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού δεν προάγει την οικοδόμηση κριτικού πνεύματος και την περαιτέρω μεγέθυνση της συμμετοχικής ιδιότητας που θα έπρεπε να διακατέχει τον κάθε πολίτη σε κάθε σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία!

=> Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών επανήλθε σε πενταψήφιο αριθμό ενώ εξελίσσεται το λεγόμενο 3ο κύμα (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 11 700 ανά ημέρα, 82 000 εβδομαδιαία). Θέμα που χρήζει περαιτέρω ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης-επιβεβαίωσης είναι το ζήτημα των εμβολιασμών και της αποτελεσματικότητάς τους. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. 

Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικότερο #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,0% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Τριών εκατομμυρίων 20 112 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 141 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 


=> Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών επανήλθε σε πενταψήφιο αριθμό ενώ εξελίσσεται το λεγόμενο 3ο κύμα (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 11 200 ανά ημέρα, 78 550 εβδομαδιαία). Θέμα που χρήζει περαιτέρω ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης-επιβεβαίωσης είναι το ζήτημα των εμβολιασμών και της αποτελεσματικότητάς τους. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. 

Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικότερο #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,3% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 932 192 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 136 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 


=> Κυριακή, 4 Απριλίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών επανήλθε σε πενταψήφιο αριθμό ενώ εξελίσσεται το λεγόμενο 3ο κύμα (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 10 400 ανά ημέρα, 72 900 εβδομαδιαία). Θέμα που χρήζει περαιτέρω ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης-επιβεβαίωσης είναι το ζήτημα των εμβολιασμών και της αποτελεσματικότητάς τους. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. 

Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικότερο #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,4% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 853 631 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 131 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 


=> Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών επανήλθε σε πενταψήφιο αριθμό ενώ εξελίσσεται το λεγόμενο 3ο κύμα (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 11 000 ανά ημέρα, 76 700 εβδομαδιαία). Θέμα που χρήζει περαιτέρω ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης-επιβεβαίωσης είναι το ζήτημα των εμβολιασμών και της αποτελεσματικότητάς τους. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. 

Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικότερο #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,6% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 780 749 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 127 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 


=> Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ενδείξεις ότι ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παρουσιάζεται να απομειώνεται σε  τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 8 800 ανά ημέρα, 61 500 εβδομαδιαία), ως σημάδι, που χρειάζεται περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική επιβεβαίωση, ότι οι εμβολιασμοί είναι αποτελεσματικοί, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων. Συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,7% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 713 028 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 123 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 


=> Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ενδείξεις ότι ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παρουσιάζεται να απομειώνεται σε  τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 8 700 ανά ημέρα, 60 750 εβδομαδιαία), ως σημάδι, που χρειάζεται περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική επιβεβαίωση, ότι οι εμβολιασμοί είναι αποτελεσματικοί, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων. Συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,7% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 651 578 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 120 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 


=> Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ενδείξεις ότι ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παρουσιάζεται να απομειώνεται σε  τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 9 250 ανά ημέρα, 64 750 εβδομαδιαία), ως σημάδι, που χρειάζεται περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική επιβεβαίωση, ότι οι εμβολιασμοί είναι αποτελεσματικοί, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων. Συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,5% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 590 835 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 117 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 



=> Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ενδείξεις ότι ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παρουσιάζεται να απομειώνεται σε  τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 7 800 ανά ημέρα, 54 600 εβδομαδιαία), ως σημάδι, που χρειάζεται περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική επιβεβαίωση, ότι οι εμβολιασμοί είναι αποτελεσματικοί, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων. Συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,8% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 526 080 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 114 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 


=> Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: ενδείξεις ότι ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παρουσιάζεται να απομειώνεται σε  τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 9 550 ανά ημέρα, 66 800 εβδομαδιαία), ως σημάδι, που χρειάζεται περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική επιβεβαίωση, ότι οι εμβολιασμοί είναι αποτελεσματικοί, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης αυξομειώσεων στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων. Συνεχίζει δε να παραμένει ασαφές το χρονικό σημείο εισδοχής του κόσμου ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος, άλλωστε, έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΤρίτοΚύμα μεταλλαγμένης διάδοσης του #ιού, διάδοσης αρκετά ευκολότερης από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Οι εμβολιασμοί, εξάλλου, δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων. Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται έτι περαιτέρω να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την κοινωνικό-οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 97,0% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 471 494 (22.02.2021) ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 111,5 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου. 



=> Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε πενταψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 11 700 ανά ημέρα, 82 000 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 96,5% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 395 099 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 108,5 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.


=> Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε πενταψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 12 500 ανά ημέρα, 87 700 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 96,0% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 313 136 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 106 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.



=> Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε πενταψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 15 800 ανά ημέρα, 110 750 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,0% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 225 433 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 103 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.


=> Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε πενταψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 13 350 ανά ημέρα, 93 470 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,5% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων 130 497 (25.01.2021) ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 99 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.


=> Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε πενταψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 14 500 ανά ημέρα, 101 300 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,4% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν των Δύο εκατομμυρίων  23 677 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 95,5 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.


=> Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών εισήλθε σε πενταψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 13 000 ανά ημέρα, 91 100 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,3% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 931 382 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 90 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.



=> Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 - Eβδομαδιαία Αναφορά:
Παγκόσμια Σύνοψη: δυστυχώς ο μέσος όρος ημερήσιων απωλειών παραμένει σε τετραψήφιο αριθμό (νέοι κεκοιμημένοι: περίπου 9 500 ανά ημέρα, 86 000 εβδομαδιαία), έχοντας ξανά παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ παραμένει ασαφές το πότε θα εισέλθει ο κόσμος ξανά σε πορεία καθόδου προς τροχιά εκθετικής απόσβεσης***. Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στο λεγόμενο επιθετικό #ΔεύτεροΚύμα εξάπλωσης του #ιού, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές υγειονομικές προβλέψεις! Η νέα κατάσταση (post) βίου και καθημερινότητας, αναμένεται άλλωστε να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, τόσον όσον αφορά την υγειονομική όσο και την οικονομική της πτυχή!! 

Μια εβδομάδα προηγουμένως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου στο 95,3% σε σύγκριση με την παρούσα καταγραφή (όσο αυξάνεται το κλάσμα, τόσο εγγύτερα βρισκόμαστε στην καταστολή της πανδημίας). 

Μέχρι σήμερα έχουν αποδημήσει πέραν του Ενός εκατομμυρίου 840 268 ψυχές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και άλλες πηγές, ενώ τα επίσης επισήμως δεδηλωμένα ως επιβεβαιωμένα #κρούσματα είναι περίπου 85 εκατομμύρια (λόγω της ακριβέστερης καταγραφής τους σε σειρά κρατών του λεγόμενου Βορρά αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και λόγω μετάθεσης του επίκεντρου της επιδημίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες με πιό απολυταρχικά-συγκεντρωτικά καθεστώτα, π..χ  Κίνα, Τουρκία, Ρωσία κ.ά., αναφύονται ζητήματα για την αληθοφάνεια στις καταγραφές που ανακοινώνονται. Συναφώς, εκτιμάται ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των εκ του κορωνοϊού θανάτων είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις ανακοινωθείσες καταγραφές. Καθιστώντας τοιουτοτρόπως ως αξιοσημείωτο ζήτημα το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό χωρών του λεγόμενου Νότου αλλά και σε πιό αυταρχικά καθεστώτα ή σε κράτη εκτός πλαισίου φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στην Ανατολή, δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός θυμάτων ένεκα του ιού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως αρκετά μεγαλύτερος, καθότι δεν αποδίδονται όλες οι περιπτώσεις ως θάνατοι με κύρια αιτία των ιό, όταν άλλοι παράγοντες-υποκείμενα νοσήματα υπερτερούν και βάσει της μεθοδολογίας #IRIS** καταγράφονται αυτά ως κύριες αιτίες κατάληξης των νοσούντων. Σε χώρες της Δύσης επίσης μεγάλος αριθμός κεκοιμημένων, π.χ. σε ιδρύματα ευγηρίας, δεν αποδίδεται ως αποτέλεσμα της εν λόγω νόσου.


----------------------------------------------------
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
* = καταστροφικός απολογισμός λόγω, μεταξύ άλλων παραγόντων, πληθυσμιακού μεγέθους.
*? = με ερωτηματικό λόγω ελλείμματος δημοκρατίας και εμπιστοσύνης ως προς την ακρίβεια καταγραφής κρουσμάτων και θυμάτων.
** = #Iris, ένα αυτόματο σύστημα για την κωδικοποίηση πολλαπλών αιτιών θανάτου και για την επιλογή της υποκείμενης (τελικής) αιτίας θανάτου. Βασίζεται στο διεθνές έντυπο πιστοποίησης θανάτου που παρέχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ/WHO) και οι αιτίες θανάτου κωδικοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες Ταξινόμησης των Νοσημάτων (ICD-10).
*** = τροχιά εκθετικής αύξησης: τροχιά είναι το σύνολο των σημείων -θέσεων από τα οποία διέρχεται κατά το χρόνο της κίνησης μίας καταμέτρησης γεγονότων, ήτοι το σύνολο των διαδοχικών θέσεών τους στο χώρο συναρτήσει του χρόνου. Εκθετική αύξηση συμβαίνει όταν ο ρυθμός μεταβολής της τιμής μιας συνάρτησης είναι θετικός και ανάλογος με την τιμή της συνάρτησης, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή της συναρτήσει του χρόνου να είναι μια εκθετική συνάρτηση. Εκθετική απόσβεση παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο, όταν ο ρυθμός μεταβολής είναι αρνητικός.
^ = Οι χώρες όπου έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση/επιπεδοποίηση της καμπύλης κρουσμάτων και θυμάτων, αντικατοπτρίζοντας τον μειωμένο ή και μηδενικό ρυθμό αύξησης θυμάτων σε ημερήσια βάση.

No comments: