Wednesday, 30 May 2012

ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ !
Κανείς εδώ δεν μιλά για τα αυτονόητα! Διερωτήθηκε κανείς ότι εάν η Μαρφίν-Λαϊκή είχε μετ-εγκαταστήσει την έδρα της στην Αθήνα, σήμερα δεν θα χρειαζόταν και η μικρή Κύπρος να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού από το πακέτο των 18 δισεκατομμυρίων Ευρώ, όσο και το ΑΕΠ της Κύπρου περίπου, θα πραγματοποιείτο και η ανακεφαλαιοποίηση της τέως Κυπριακής αυτής Τράπεζας, που ούτως ή άλλως η μετοχική της σύνθεση έχει πάψει προ πολλού να έχει Κυπριακή αμιγή σύνθεση. Κανείς όμως εδώ δεν τολμά να μιλήσει!
Βλ. επίσης τα συγκλονιστικά και καταστροφικά "έργα" της ναζιστικής γερμανίας, για όσους/ες έστω διανοούνται να ψηφίσουν τους ψευδοπατριώτες χρυσαυγήτες: Συγκλονιστική μαρτυρία μέσα από το Άουσβιτς:
http://www.onlycy.com/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%BF http://www.onlycy.com/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%BF
Εκτιμήσεις περί χρηματοοικονομικής διάσωσης και της Κύπρου.
Οι δικές μου εκτιμήσεις και με βάση τα δημοσιεύματα που παρακολουθώ εδώ και καιρό και από ότι ακούω εδώ στην πιάτσα, η Κύπρος έχει εδώ και ένα χρόνο περίπου προβλήματα, ήτοι αύξηση Ανεργίας, Έλλειμμα εκτός Συμφώνου Σταθερότητας ΕΕ, αυξανόμενο Χρέος και μηδενική σχεδόν Ανάπτυξη.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, ναι, πράγματι, η Κύπρος θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για να σωθεί η 2η μεγαλύτερη της τράπεζα, η Μαρφίν-Εγνατία-Λαϊκή. Αυτό αφορά όμως μόνο την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Για το έλλειμμα του δημοσίου δεν έχει ακουστεί ακόμα κάτι, αλλά πιθανόν μελλοντικά να χρειαστεί πακέτο διάσωσης και για το δημόσιο τομέα.
Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι καλύτερο από το να δανειζόμαστε από Ρωσία, Κίνα κλπ αναθεωρητικές δυνάμεις του διεθνούς συστήματος. Έτσι, ίσως γίνουν και διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση και οργάνωση του κράτους και πιθανόν και στη νοοτροπία του λαού εδώ, ο οποίος λίγο πολύ μοιάζει με τον ευρύτερο ελληνικό!.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=143682&catid=13
Συγχαρητήρια καταρχάς αγαπητέ Αλέξανδρε για την απόλυτα κατανοητή σου παρουσίαση και σε απλουστευμένη μορφή για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό του Βήματος.
Συμφωνώ στα περισσότερα που αναφέρεις στο άρθρο σου. Μία μικρή ένσταση αν μου επιτρέπεις. Από μία διεθνολογική σκοπιά του θέματος, καμία χώρα, ιστορικά τουλάχιστον, στο σύγχρονο διεθνές σύστημα, δεν παρέδωσε την κυριαρχία της ή δεν χρησιμοποίησε την ισχύ της χάριν διεθνιστικών αντιλήψεων-κοσμοθεωριών ή ουτοπιστικών-τελεολογικής μορφής θεοκρατικών πιστεύω μιας μοιραίας κοσμογονίας και λειτουργίας του διεθνούς συστήματος κρατών. Όσες φορές αυτό πραγματοποιήθηκε ήταν είτε αποτέλεσμα πολέμου και άρα αναθεώρησης του συστήματος είτε λόγω προσδοκιών ότι η απώλεια της εθνοκρατικής κυριαρχίας θα επιφέρει πολλαπλάσια οφέλη προς το συμφέρον του αδύνατου ή δυνατού κράτους.
Γιατί τότε να αναμένουμε μία ισχυρή οικονομικά Γερμανία να αποδεχθεί άνευ όρων την αναχρηματοδότηση του χρέους, των ελλειμμάτων και της ανεπάρκειας των αδυνάτων κρατών της ευρωζώνης, όταν μάλιστα στα τελευταία οι λαοί τους υποφέρουν βιοτικά και δεν αποδέχονται μνημόνια, τρόικες και άλλους "τριάκοντες τυρράνους" μιας σύγχρονης πραγματικότητας; Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι άλλοι θαμώνες του κλαμπ του επικείμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας καλό θα ήταν να βρουν τρόπους ενίσχυσης της ισχύος τους έτσι ώστε να μπορούν να έχουν διαπραγματευτική δύναμη για να πείσουν τη Γερμανία ότι είναι εξίσου προς το δικό της συμφέρον μία πιο ενοποιημένη Ευρώπη και μετά ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε ουσιαστικά για μία πραγματική, ρεαλιστική, πολιτική και οικονομική Ένωση της Ευρώπης!
Παρόλη την ένστασή μου, το άρθρο σου και η παράθεση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ, του νομισματικού της πυλώνα, του ιστορικού της υπόβαθρου και της πιθανής της προοπτικής προς περισσότερη ή λιγότερη Ένωση, με οδηγούν στη μόνη δυνατή θέση, να σε συγχαρώ : )
http://www.tovima.gr/opinions/useropinions/article/?aid=461809

No comments: