Thursday 2 March 2017

2017 FEB_Iran (Tehran) - 6th Int'l Conf. on Palestine

Διεθνές Συνέδριο για το Παλαιστινιακό (Τεχεράνη, 21-22 Φεβρουαρίου 2017)

Σχετικά Ανακοινωθέντα (Δελτία Τύπου) Βουλής των Αντιπροσώπων (ΒτΑ) Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ):
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά μεταβαίνει την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, στην Τεχεράνη, για να συμμετάσχει, ύστερα από σχετική πρόσκληση, σε διεθνές συνέδριο για το παλαιστινιακό πρόβλημα, το οποίο φιλοξενείται από την Ισλαμική Συμβουλευτική Συνέλευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2017. Την κα Κουκουμά συνοδεύει ο Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Βασίλης Κοιλιαρής.

Παρέμβαση της βουλευτή στις εργασίες Διεθνούς Συνεδρίου για το Παλαιστινιακό πρόβλημα

Άρχισαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη οι εργασίες Διεθνούς Συνεδρίου για το Παλαιστινιακό πρόβλημα, το οποίο φιλοξενήθηκε από το Ιρανικό Κοινοβούλιο.

Σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, αναφέρθηκε στην αναβράζουσα κατάσταση, που δημιουργείται με τους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις δυσμενείς συνέπειες που προκαλούνται στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των λαών της περιοχής. Η κα Κουκουμά σημείωσε ειδικότερα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού από τις αρχές του Ισραήλ, ζήτημα το οποίο έχει επανειλημμένως αναδειχθεί σε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, όπως υπέδειξε, ενώ οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται για να αποκτήσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα αυτά δικαιώματα. Η κα Κουκουμά υπογράμμισε περαιτέρω ότι ενδεχόμενη επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διαμάχης μπορεί να συμβάλει στην επίλυση και άλλων προβλημάτων προς όφελος της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. 

Επισημαίνοντας ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη είναι ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Νεοκλής Συλικιώτης, η κα Κουκουμά υπογράμμισε τη θέση αρχής που τηρεί η Κύπρος για την επίλυση του Παλαιστινιακού, η οποία περιλαμβάνει ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επανέλαβε δε τη στήριξη του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία για τη Μέση Ανατολή (ΕΔΜΑ), στη βάση του Καταστατικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, η Κύπρια βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία της αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΔΜΑ και ειδικότερα σε σχέση με την πρόθεση του Ισραήλ να συνεχίσει τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών στη Δυτική Όχθη. Καταδίκασε περαιτέρω κάθε προσπάθεια για αλλαγή της δημογραφικής κατάστασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δια της εποικιστικής αυτής δραστηριότητας.

Ακολούθως, η κα Κουκουμά αναφέρθηκε στην υπόθεση της Κύπρου, υπογραμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μετά την τουρκική εισβολή, η συνεχιζόμενη κατοχή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων από την Τουρκία αποτελούν ένα ακόμη παράγοντα για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Κύπρος προς τον λαό της Παλαιστίνης. 

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε τη θέληση για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ενδεχόμενο που μπορεί να συμβάλει, όπως και η λύση του Μεσανατολικού, στην περιφερειακή σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής. 

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου, η κα Κουκουμά είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης, κ. Alaeddin Boroujerdi. Κατά τη συνάντηση, έγινε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το Παλαιστινιακό πρόβλημα, ενώ ακολούθως, η κα Κουκουμά ενημέρωσε για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για την επίλυσή του, με ιδιαίτερες αναφορές σε επιμέρους πτυχές του προβλήματος, περιλαμβανομένων των ζητημάτων των προσφύγων και των αγνοουμένων.

---
Διάφορα ρεπορτάζ, αναφερόμενα στο εν λόγω Συνέδριο, στον ακόλουθο σύνδεσμο, δίχως απαραιτήτως υιοθέτηση προπαγανδιστικού τους περιεχομένου από υποφαινόμενο:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLRpy27s0zWwGPEkDHmMlAI4I5MxPy8jxO

[Βλ. Υποφ. @2:21 -- 2:27]



No comments: